11 C
Ljubljana
sobota, 4 maja, 2024

Umrl je duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec

Piše: Blagovest.si

Umrl je primorski duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec, je sporočila koprska škofija.

Kot so sporočili, je bil Ipavec bolnišnični duhovnik na Dunaju. V Lepeni je imel hiško ter katedralo spomina na prvo svetovno vojno. Tam je poleti velikokrat gostovalo gibanje Vera in luč. Tudi skulpture iz lesa govorijo same zase, predvsem pripovedujejo o odpuščanju, spravi in miru.

“Sožalje škofu Juriju Bizjaku z duhovniki koprske škofije in vsem njegovim sorodnikom. Počivajte v Božjem miru in naj vam Vstali Zveličar poplača stoterno za vso dobroto, ki ste jo izkazoval drugim ljudem. Radujte se v nebesih skupaj z Rožnovensko Marijo in vsemi svetniki,” je zapisal generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec.

Avgust Ipavec se je sicer rodil v Gorici leta 1940, mladost je preživel v Ročinju v dolini Soče. Po končani ljudski šoli v Ročinju je obiskoval gimnazijo v Ajdovščini in Novi Gorici, leta 1960 pa se je vpisal v ljubljansko bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen leta 1966. Kot kaplan je deloval najprej dve leti v Cerknem, nato eno leto v Izoli, tri leta v Kobaridu, dve leti v Idriji, nato je bil župnijski upravitelj dve leti v Ravnici in Trnovem, od leta 1976 pa je živel na Dunaju, kjer je bil duhovnik v zdravilišču za pljučne bolezni. V času svojega duhovniškega delovanja v Sloveniji se je vpisal tudi na ljubljansko Akademijo za glasbo in leta 1974 diplomiral iz kompozicije. Na Dunaju je nato študiral tudi na glasbeno-umetniški visoki šoli pri prof. Alfredu Uhlu. Povsod na župnijah, kjer je služboval, se je posvečal petju in glasbi, z združenimi zbori je prirejal spominske proslave. Med drugim je v Kanalski dolini vodil zbor Višarski zbor, na Dunaju pa zbor Ivan Cankar. Prosti čas je preživljal v Lepeni v dolini Soče.

Več lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine