9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Umrl italijanski režiser Franco Zeffirelli, znan po televizijski seriji Jezus iz Nazareta

Na svojem domu v Rimu je danes umrl italijanski filmski in operni režiser Franco Zeffirelli, je po poročanju italijanskih medijev sporočila njegova družina. Star je bil 96 let.

 

Umrl je v spanju po daljši bolezni. Njegovo zdravstveno stanje se je v zadnjih mesecih precej poslabšalo.

Po napovedih ga bodo pokopali v Firencah, njegovem rojstnem mestu, a datum pogreba še ni znan. Njegovi oboževalci se bodo lahko od legendarnega režiserja poslovili v mestni hiši v Rimu, kjer bo njegova krsta.

Režiral je okoli 20 celovečercev, med njimi film Romeo in Julija (1968), za katerega je bil nominiran za oskarja. Poleg Romea in Julije je priredil še več Shakespaearovih del, med njimi je Hamlet iz leta 1992. Med njegovimi znanimi deli so tudi televizijska serija Jezus iz Nazareta (1977), Čaj z Mussolinijem (1999) in Večna Callas (2002). Slednjega je posvetil svoji prijateljici, legendarni operni divi Marii Callas. Režiral je tudi okoli 30 oper.

Med letoma 1994 in 2001 je bil poslanec desnosredinske stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija v italijanskem senatu. Leta 2004 je kot prvi Italijan prejel častni britanski naziv vitez.

Bil je veren katoličan. Leta 1996 je priznal, da je homoseksualec, a ni imel posluha za boj za pravice istospolno usmerjenih. V avtobiografiji iz leta 2006 je priznal, da je kot najstnik imel spolne odnose z duhovnikom, a vztrajal, da ni šlo za spolno zlorabo.

Ima dva posvojena sinova. Posvojil ju je že kot odrasla moška, potem ko sta bila njegova dolgoletna sodelavca.

Zadnja leta svojega življenja je bil na invalidskem vozičku, živel pa je v vili na obrobju Rima, obkrožen s svojimi psi. V enem zadnjih intervjujev, pogovoru za firenški dnevnik La nazione, je dejal, da ga smrt plaši, ker je “njegov um še vedno poln zgodb, likov in besed”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine