8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Tretji abonmajski Filharmonični klasični koncert v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 3. marca in v petek, 4. marca bo na Tretjem abonmajskem Filharmoničnem klasičnem koncertu v Cankarjevem domu nastopil baritonist Jaka Mihelač. Orkester Slovenske filharmonije bo dirigiral Douglas Boyd. 

Na programu so Variacije na temo Franka Bridgea, op. 10 Benjamina Brittna, Simfonija št 3 v D-duru Franza Schuberta in Pet ljudskih pesmi slovenskega skladatelja Uroša Kreka.

Jaka Mihelač je glasbeno izobraževanje začel kot kitarist na Glasbeni šoli Vrhnika in nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je leta 2013 maturiral. Leta 2017 je diplomiral na Akademiji za glasbo. Je prejemnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med drugimi zlato plaketo in prvo nagrado na državnem tekmovanju Temsig ter prvi nagradi na mednarodnih tekmovanjih v Beogradu ter v Hereceq Noviju. Kot solist je nastopil z orkestrom Berlinske državne kapele, z orkestrom Berliner Symphoniker, z Branderburškim državnim orkestrom ter z orkestri SNG Opera in balet Ljubljana, Akademije za glasbo Ljubljana in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Za izjemne uspehe na umetniškem področju mu je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil Škerjančevo nagrado.

Uroš Krek (1922-2008) je slovenski skladatelj in pedagog. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je zaključil študij kompozicije pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Bil je urednik simfoničnih oddaj in glavni urednik glasbenega programa na Radiu Ljubljana. Od leta 1968 do 1982 je poučeval na glasbeni akademiji v Ljubljani. Bil je tudi večletni predsednik Društva slovenskih skladateljev. V svojo glasbo je rad vpletel tudi folklorne elemente. Zbiral, zapisoval in preučeval je tudi folklorno glasbeno izročilo z etičnega ozemlja od Rezije do Porabja. Slovenska filharmonija ga je leta 1988 imenovala za častnega člana, Univerza v Ljubljani pa mu je leta 1995 podelila naziv zaslužnega profesorja. Leta 1992 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine