7.8 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

»To noč sem jo videl« v Ljubljani

Piše: Jože Jan

Odrska predstava Jančarjevega romana »To noč sem jo videl« prihaja v Ljubljano. Predpremiera bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ta petek, 21. januarja ob 19.00 uri v koprodukciji Drame SNG Maribor, Burgteatra Dunaj, Jugoslovenskega dramskega pozorušta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana.

Odrska postavitev romana To noč sem jo videl je eden najbolj ambicioznih umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije. Koprodukcija z mednarodno zasedbo je logična posledica vsebine romana. Pet pripovedovalcev, ki v romanu govorijo pretresljivo zgodbo Veronike Zarnik, je namreč različne narodnosti.

Drago Jančar je velikan slovenske, evropske in svetovne literature. V svojih romanih, novelah, kratkih zgodbah in dramah se dotika globokih ran Slovenije. Njegove zgodbe segajo v bližnjo ali daljno preteklost, v današnji moment in v neimenovane prostore nesvobode. V romanu »To noč sem jo videl« je Jančar sestavil vse svoje pisateljske značilnosti in pripovedne kvalitete v brezčasno mojstrovino.

Janez Pipan, ki je pripravil odrsko priredbo romana in uprizoritev tudi režira, se je z Jančarjem srečal že v uspešni postavitvi njegovega romana »Katarina, pav in jezuit« na odru ljubljanske Drame, ki jo je Pipan dolga leta uspešno vodil. Pipanova adaptacija teksta ohrani kronološko razdrobljenost romana »To noč sem jo videl«, a se nasloni na dele romana, ki so situacijsko najbolj bogati in zanimivi.

Po predpremieri bo premiera v soboto, 22. januarja, ponovitve pa bodo tudi 24, 25, 26, 27. in 28. januarja. Predstava traja 4 ure in ima 2 odmora.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine