4.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Tizianovo več let izgubljeno delo kmalu naprodaj na Dunaju

Piše: C.R.

Ni dolgo tega, kar so umetnostni zgodovinarji ponovno odkrili sliko beneškega slikarja Tiziana »Spokornica Magdalena«. Od 30. aprila do dražbe 11. maja 2022 si jo bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali v dražbeni hiši Dorotheum na Dunaju.

Do nedavnega izgubljena slika vodilnega predstavnika beneške renesančne šole 16. stoletja Tiziana Vecellia (1488–1576) »Spokornica Magdalena« je pred nekaj dnevi prispela na Dunaj. Nekoč je bila del slavnih zbirk kraljice Katarine Švedske Katoliške (1629–1689) in plemiča Filipa II. Orleanskega (1674–1723), nazadnje pa so jo, preden je bila prodana v zasebno last, v javnosti videli pred 150 leti na dražbi v Londonu. Vejala je za manjkajoči člen v Tizianovi verigi stvaritev. Dražbena hiša Dorotheum jo bo kot osrednje delo dražbe »Stari mojstri« brezplačno razstavila 30. aprila, kjer bo na ogled do dražbe 11. maja.

Prav »Spokornica Magdalena« je Tizianova najuspešnejša tema in hkrati motiv, ki ga je najpogosteje dobil v naročilo. Povpraševanje po upodobitvah svetnikov je trajalo več kot štiri desetletja in umetnik je v svojem življenju naslikal kar štirideset različic »Spokornice Magdalene«. Umetnik se je zmeraj znova odločil za subtilne spremembe in premike kompozicije, morda v iskanju popolnosti ali zgolj zato, da je mecenom zagotovil individualizirane različice sižeja. Eno izmed teh del trenutno visi v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu, drugo pa v muzeju Getty v Los Angelesu. Po besedah Marka MacDonnella, strokovnjaka na področju starih mojstrov v Dorotheumu, gre za izredno čustveno nabito sliko o čutni predstavitvi odrešitve. Vrednost slike ocenjujejo med milijonom ter milijonom in pol evrov, je povedala predstavnica Dorotheuma Doris Krumpl. Zanimanje kažejo tako muzeji kot zasebni zbiratelji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine