1.9 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Tesla – glasbena gledališka predstava v Postojni

Piše: Jože Jan

V petek, 12. novembra ob 19. uri bo v Kulturnem domu v Postojni glasbeno gledališka predstava »Tesla«, avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča, ki združuje njegova najljubša svetova; fiziko in glasbo.

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«. Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

Tesla se predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik.  Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi so tako eksotični kot futuristični inštrumenti, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao. 

Namen glasbeno-gledališkega spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«. 

Janez Dovč je harmonikar, skladatelj, producent in diplomirani fizik. Verjetno najaktivnejši glasbenik pri nas je posebej predan slovenski ljudski glasbi. Z zmožnostjo zbliževanja in spretnostjo povezovanja podpira nadarjene glasbenike v okviru glasbene zadruge Celinka. V glasbeno-gledališki predstavi Tesla pa je povezal znanost in glasbo in poudaril pomen notranje tišine in uglašenosti. 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine