13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Tedensko branje

Robert Leitinger: OKRASNI RIBNIKI

Ustvarite si svoj košček neokrnjene narave, v katerem boste uživali skupaj s svojo družino in prijatelji. Priročnik temelji na 15-letnih izkušnjah avtorja z izgradnjo, vzdrževanjem in poznavanjem ribnikov, rib in rastlinja ter na bogatem slikovnem materialu. 
Okrasni ribniki so harmonija zvokov, barv in oblik. So kotiček, kjer prisluhnemo plesu vodnih prebivalcev našega ribnika, občudujemo bogastvo barv in oblik rastlin ob vodi in v njej, ali pa se preprosto veselimo drugih obiskovalcev našega malega raja. V knjigi najdemo jasna navodila, kako v sedmih korakih sami postavimo čudovit okrasni ribnik. Spoznali boste številne ribe in druge vodne ter obvodne živali in rastline. Seznanili se boste z vso potrebno tehniko in tehnologijo za ureditev ribnika. Bogato slikovno gradivo pa ponuja številne primere oblikovanja lastnega ribnika. Če vam prostor ali čas ne dopuščata imeti lastnega ribnika, avtor ponuja tudi izbor in napotke za izbiro vrtnih ali terasnih fontan. Okrasni ribniki je torej popolna knjiga, priročnik za praktično uporabo in navdih.

Odlomek iz knjige
Ideja. Okrasni ribnik pomeni del narave, del podvodnega in obvodnega sveta, ki si ga omislimo na svojem vrtu. Najprej moramo poznati osnovne pogoje, ki jih potrebujejo živali in rastline, bodoči prebivalci našega ribnika, da bodo uspevali kot v svojem naravnem okolju – zagotoviti jim moramo torej vsaj približno enake pogoje, na katere pa vplivajo številni dejavniki. Za začetek ustvarjanja vodnega biotopa potrebujemo prvo idejo, kakšen vodni biotop želimo v naši bližini, saj obstaja kar nekaj različnih izvedb. Vodni motiv s poudarkom motiva brez vidnega zajetja vode; vodni biotop, v katerem bodo pretežno naseljene ribe; vodni biotop, naseljen s koi krapi; plavalni ribnik; razne druge izvedbe okrasnih ribnikov s PVC-kalupom, betonom…
Z vidika uporabnika naj bo ribnik nekje v bližini terase, balkona, vrtne ute, skratka tam, kjer bo služil svojemu namenu in bomo lahko ob čevapčičih ter dobri družbi ali pa kar sami uživali v vodnih in svetlobnih efektih. Ribnik naj bo primerno velik in tudi okolica naj bo primerno urejena oziroma zasajena. Za tiste vraževerne pa naj bo ribnik postavljen tako, da bo vodni slap ali potok tekel k hiši, saj to baje prinaša srečo. Če so v okolici včasih malce nadležne mačke ali drugi plenilci, potem je potrebno ribnik obdelati tako, da ne bo prišlo do kraje rib. Poleg ideje in začetne izbire o primerni legi je prav tako zaželeno, da si bodoči lastnik ribnika pridobi iz razne literature ali spleta vsaj nekaj osnovnih informacij, saj ko je ribnik enkrat postavljen, je določene napakice skoraj nemogoče odpraviti.
Ribnik je del narave, ujet v izkopani luknji, in prav je, da ta naš ribnik poskusimo urediti po zakonih, kot ti potekajo v naravi.
Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/drugo/okrasni-ribniki/

PRIPOROČAMO V BRANJE

Ivan Sivec: NEZNANI ZNANCI
Namen vseh 28 portretov je predvsem ta, da bi še bolj vzljubili slovensko književnost in jo približali najširšemu krogu bralcev.
Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/leposlovje/za-odrasle/neznani-znanci/

Herman Melville: MOBY DICK
Pustolovska pripoved o neusmiljenih lovcih na legendarnega belega kita. Zgodba o velikem belem kitu, ki ima s kapitanom Ahabom neporavnane račune še iz njegovih prejšnjih kitolovskih potovanj.
Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/leposlovje/mladinsko/moby-dick-si/

Bina Štampe Žmavc: ČARIMATIKA
Pravljična matematika = poezija števil + matematika besed? Če vzame matematiko pod drobnogled tako odlična pesnica, nastane edinstvena knjiga. Če so nam številke doslej delale težave, bodo odslej zaživele v drugačni luči.
Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/otroske-knjige/carimatika/

Izbor pesmi BIBA LEZE
Biba leze in še 50 drugih ljudskih in umetnih pesmic ter izštevank. Vse so zabavne in igrive, glavni junaki v večini pesmic pa so živali (muca, kuža ipd.). Številne pesmi so uglasbene.
Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/otroske-knjige/biba-leze/

Evgen Jurič: NA KOLESIH – GASILSKI AVTOMOBIL
Mala kartonka Na kolesih – Gasilski avtomobil je slikanica za najmlajše, da se spoznajo z uporabo gasilskega avtomobila.
Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/otroske-knjige/slikanice/na-kolesih-gasilski-avtomobil/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine