3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Teden slovenske drame v Kranju

Piše: Jože Jan

Med 3. in 13. novembrom se bo vršil 51. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto organizira Prešernovo gledališče Kranj s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj.

Otvoritev festivala bo v sredo,  3. novembra ob 19. uri s podelitvijo Grumove nagrade 2020 in Nagrade za mlado dramatičarko 2020.

Direktor Prešernovega gledališča Kranj, Jure Novak, je glede bližajočega se festivala izrazil: »Selektorjev izbor poka po šivih od odličnih, gledljivih predstav, ki so povečini nastajale za zaprtimi vrati gledališč, in prav vse nosijo energijo, željo, da planejo na odre in pred ljudi. Dodatni program se šibi pod težo tehtnih, relevantnih dogodkov in novitet, predstavljali bomo prelomne publikacije, resne študije, ostra mnenja, drzne koncepte in razgibane ritme.«

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne festivalske delavnice dramskega pisanja, pa tudi bralne uprizoritve ter dnevi nominirancev, ki so namenjeni celostnim predstavitvam nominiranih dram in nastajajo v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter Filozofsko fakulteto.

Obsežen spored vsebuje tekmovalni program (Škofjeloški pasijon, Nova rasa, Gejm, Pošta, Jazz in Sedem vprašanj o sreči), spremljevalni program (Bidovec-Tomažič:Tovarištvo, Mitska, Vladimir, Not death enaugh/Vestern in Žalostinke) spletni program (Monologi iz kavča, Kraljice in Bralne uprizoritve Festivala dramske pisave Vzkrik 2020) in dodatni program.

Program Tedna slovenske drame si lahko ogledate na tej povezavi:

Program – 51. Teden slovenske drame (tsd.si)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine