3.7 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Sveže iz tiskarne: izšla je sodobna slovenska domoljubna pravljica Deček Anže brani vas Svetje

»Pod mogočno goro je bila ob robu gozda vas Svetje. Tam je v majhni, a lični hišici z očetom, mamo in sestrico Tinco živel deček Anže. Bil je zelo priden fant: pazil je na sestrico, gospodu župniku je pomagal v cerkvi, babici je nosil iz trgovine, v šoli se je pridno učil in pri učenju pomagal sosedovi Metki.«

 

Tako se začne sodobna slovenska domoljubna pravljica Deček Anže brani vas Svetje, ki je zmagala na natečaju založbe Nova obzorja in revije Demokracija.

Pravljica je še pred izidom sprožila proteste levičarskih aktivistov, češ da gre za rasizem in ksenofobijo, da pravljica spodbuja sovraštvo. Septembra in oktobra so sledili pozivi, da je treba izid pravljice preprečiti. V uredništvo in založbi nismo klonili pritiskom, zato je pravljica kljub vsemu pogromu je pravljica izšla.

»Ta pogrom proti Demokraciji je dokončno razkril neustavljivo željo levičarskih aktivistov po regulaciji in nadzoru vseh plati življenja ljudi. Tudi to, katero pravljico lahko starši kupijo in kaj naj otroku berejo, kaj se lahko tiska in česa se ne sme. V nakup pravljice Demokracija ne bo nikogar silila. Kupec se bo sam odločil, ali bo segel v svoj žep, povlekel svojo denarnico in za svoj denar kupil knjigo. To bo svobodna odločitev posameznika, kar pa mu očitno levičarski aktivisti odrekajo: menijo, da so se ljudje nesposobni sami odločati, zato jim morajo ´pomagati´. Kar je v resnici strašljivo, ne pa nek namišljeni rasizem, ki se jim povsod prikazuje,« je povedal glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Zmagovalna pravljica, ki je delo Vita Vrhovca, gre nekako takole. V vasi na robu gozda skupaj z družino živi dobri deček Anže. Ko nekega dne izve, da izza morij in gora prihajajo v njegove kraje revni otroci, ki govorijo nerazumljiv jezik, jih je pripravljen sprejeti in se z njimi igrati. Tudi v Anžetovi šoli pripravijo vse potrebno za sprejem revnih otrok iz tujih dežel. Ko Anže po dolgem čakanju revnih otrok, ki pa jih ni in ni od nikoder, z očetom odide k reki, da bi otroke povabil k sebi, pa …

V četrtek bo v tiskani izdaji Demokracije objavljena naročilnica, že danes pa si lahko priskrbite svoj izvod (ki bo lepo Miklavževo ali božično darilo za vaše otroke, vnuke in nečake) na: [email protected] ali telefon: 01/24 47 200 ali v spletni knjigarni  (TUKAJ).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine