0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Stoletnica ustanovitve države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Narodna vlada SHS v Ljubljani, ki je bila prva slovenska vlada z vsemi pristojnostmi in organi, je v 33 dneh, kolikor je obstajala država, prevzela vso dotedanjo avstro-ogrsko birokracijo na vseh področjih in jo slovenizirala, je povedal soavtor razstave Marko Štepec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. “To je bil ob razpadu monarhije en zrel trenutek, ki je temelj tega, kar živimo danes,” je poudaril.

Soavtor razstave z naslovom 33 dni Jože Podpečnik iz Narodnega muzeja Slovenije je ob tem poudaril, da se bo morala slovenska politika “v neki bližnji prihodnosti odzvati in priznati tej generaciji, da je naredila pomemben korak. Gre za prvo moderno slovensko državo, ki je ostala vrsto let zaprašena beseda”.

Izrazil je zaskrbljenost, ker “politika in javnost o tem kratkem, a zelo pomembnem zgodovinskem obdobju tako malo vesta”.

29. oktobra 1918 je bila v Zagrebu razglašena Država SHS, ki se je 1. decembra 1918 s Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Obsegala je ozemlje današnje Slovenije z izjemo Prekmurja, Hrvaško z Istro in Dalmacijo brez Medžimurja ter Bosno in Hercegovino.

Narodna vlada v Ljubljani je bila ustanovljena dva dni pozneje. Bila je nosilka slovenske državnosti in pravno najvišja oblast, ki je vodila politično, gospodarsko, vojaško in družbeno življenje. Vodil jo je slovenski politik in gospodarstvenik Josip Pogačnik, sestavljalo pa jo je 12 oddelkov. Razpustili so jo 20. januarja 1919 in namesto nje postavili novo deželno vlado za Slovenijo, ki je bila podrejena Beogradu.

Narodni muzej Slovenije je ob obletnici ustanovitve Države SHS skupaj z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Arhivom Republike Slovenije pripravil posebno razstavo, s katero obeležujejo tudi 100. obletnico konca prve svetovne vojne in razpad avstro-ogrskega državnega okvirja.

Razstavo so sestavili iz muzejskih zbirk fotografij, osebnih predmetov, dokumentov, orožja in druge vojaške opreme. Med drugim so razstavljeni uniforma častnika avstro-ogrske vojske in pribor z ene od večerij političnih veljakov. Posebna soba je namenjena pomembnim osebnostim tistega obdobja, kot je bil pisatelj in ljubljanski župan Ivan Tavčar.

Na novinarski konferenci pred odprtjem, ki bo drevi, so izpostavili predvsem pomen sodelovanja med različnimi institucijami pri pripravi razstave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine