13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ste ljubitelj Mozartove glasbe? Potem ne zamudite tega koncerta!

Festival Ljubljana predstavlja koncert prefinjene Mozartove glasbe v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija skupaj z izjemno flavtistko Ireno Grafenauer ter klarinetistom in dirigentom Matejem Bekavcem. Vabljeni, da elegantni Mozartovi glasbi, ki bo v letu posvečenem Beethovnu dobrodošla popestritev, prisluhnite danes, 15. julija ob 21. uri na odru Kongresnega trga. Nekaj vstopnic je še na voljo.

 

Kaj pa je tisto, kar dela Mozarta tako velikega? »Življenjskost njegove glasbe ga dviga nad vse – njegova široka paleta govorice, univerzalnost, humor, igrivost, včasih otročja naivnost, pomešana z globoko in široko duhovnostjo, kot bi bil bradati sivi modrec z mladostnim duhom …« je zapisal Mate Bekavac, ki se izvajanju njegove glasbe posveča od 13. leta. Mate Bekavac, klarinetist, skladatelj, dirigent in umetniški vodja, mednarodno priznan koncertant, znan kot Paganini klarineta, je pri rosnih 18 letih magistriral na Mozarteumu v Salzburgu. Študiral je v Gradcu pri Beli Kovacsu, v New Yorku na Glasbeni šoli Juilliard ter v Parizu na nacionalnem konservatoriju. Je glasbenik, ki prepričljivo sodi ne le v slovensko glasbeno smetano, temveč velja za enega vodilnih klarinetistov v svetovnem merilu. Pogosto se na koncertnih odrih pojavlja z najznamenitejšo slovensko flavtistko Ireno Grafenauer.

Irena Grafenauer se je rodila v Ljubljani, kjer je tudi končala podiplomski študij. Skoraj trideset let je kot redna profesorica poučevala na univerzi Mozarteum v Salzburgu. Mednarodno priznana flavtistka je prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2005 ter kot solistka in komorna glasbenica po vsem svetu nastopa z najboljšimi orkestri, dirigenti in glasbeniki današnjega časa. Pustila je sledove tudi pri svojih učencih, ti danes stopajo po njenih stopinjah na najpomembnejše odre sveta.  Njena izjemna diskografija vključuje tudi sodelovanje v obsežnem glasbeno-založniškem projektu pri izdaji Mozartovih zbranih del na 180 ploščah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine