9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Sta karantanski knez Gorazd in istoimenski učenec sv. Metoda ista oseba?

Piše: blagovest.si

Če boste kaj prebrali o zgodovini naših prednikov, ne boste mogli spregledati prvih krščanskih knezov Karantanije – to so Borut, Gorazd in Hotimir, ki so živeli in delovali v osmem stoletju. Za Gorazda velja, da je sicer vladal zelo kratko dobo in da se takrat še ni začela širša misijonarska akcija v Karantaniji. 

Zaradi tega se marsikdo sprašuje, ali je sv. Gorazd, ki goduje na današnji dan, res ista oseba kot eden prvih slovenskih krščanskih vladarjev. Namreč, današnji godovnik je naveden kot učenec sv. Cirila in Metoda, ki sta med našimi predniki misijonarila nekoliko kasneje (9. stoletje), sv. Gorazd pa je naveden kot nekdo, ki je živel v začetku 10. stoletja. Iz tega je jasno, da ne gre za istega Gorazda, pač pa za soimenjaka, ki imata skupen slovanski izvor.

In kdo je današnji godovnik? Po vsej verjetnosti gre za kristjana z Moravske, ki je moral po smrti panonskega škofa sv. Metoda bežati. Skupaj z njim na isti dan godujejo še Kliment, Naum, Angelar in Sava, ki imajo pomembno vlogo v pravoslavni tradiciji. Katoliška Cerkev je omenjene svetnike v svoj koledar uvrstila v novejšem času na dan smrti sv. Klimenta Ohridskega leta 916.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine