4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Srečanje pod lipami s koprskim stolnim župnikom

Piše: Jože Jan

V četrtek, 17. februarja bo ob 20. uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici novo »Srečanje pod lipami«. Gost večera bo koprski stolni župnik Primož Krečič, Osebnost primorske za leto 2021. O njegovem neutrudnem delu se bo z gostom pogovarjala Mirjam Bratina.

Gost februarskega »Srečanja pod lipami« bo koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici. Zaradi tega je bil imenovan Osebnost primorske za leto 2021.

Ob podelitvi priznanja so prejemniku zlatega jabolka v predstavitvi zapisali: »Kot izjemna in karizmatična osebnost je s svojo vizijo, povezovalnostjo, vztrajnostjo in s svojo neutrudno ekipo uresničil sanje vseh, ki so si želeli in si prizadevali za pridobitev edinstvenega instrumenta, orgel znamenite züriške dvorane Tonhalle. Ni se ustrašil tveganja, nepredstavljivih stroškov, niti nasprotujočih si mnenj. Okrog sebe je zbral somišljenike, sodelavce in vse, ki so lahko kakorkoli prispevali k uresničitvi cilja. Danes na izjemno estetsko in slogovno prefinjeno obnovljenem koru stoji veličastna kraljica instrumentov – pridobitev ne le za Koper, temveč tudi za širšo slovensko in tujo kulturno javnost.«

Dr. Primož Krečič je bil rojen v Vrhpolju pri Vipavi leta 1961 kot prvi od petih otrok. Med letoma 2000 in 2013 je bil spiritual v bogoslovnem semenišču, od tedaj pa je stolni župnik v Kopru.

»Umetnost je moja življenjska spremljevalka,« je izjavil Primož Krečič. Že v otroških letih je igral klavir, glasba ga je spremljala tudi v času bogoslovja in študija teologije v Ljubljani, kjer se je učil orgle. »Sveti Avguštin je rekel, da kdor poje, dvakrat moli. Ljudje so namreč s poslušanjem glasbe tudi duhovno obogateni. Povezati duhovnost z glasbo in naklonjenostjo do sočloveka je poslanstvo teh orgel,« je dodal ob otvoritvi orgel v Koprski stolnici. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine