11.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Šok! Umrl znani slovenski igralec, ki ga spremljamo v priljubljeni nadaljevanki V imenu ljudstva

V 55. letu starosti je umrl igralec Peter Musevski, so za STA potrdili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil od leta 2003 član ansambla. Uveljavil se je kot izrazito karakterni igralec, velja tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Zaigral je tudi v filmu Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah.

 

Musevski, rojen leta 1965 v Ljubljani, je diplomiral iz dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Od leta 1995 do leta 2003, ko je dobil angažma v kranjskem gledališču, je bil zaposlen v Primorskem dramskem gledališču, kjer se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec. Kot so zapisali v kranjskem gledališču, je nase opozori predvsem z realistično igro in z minimalističnimi izraznimi sredstvi.

“Je eden od najbolj cenjenih in nagrajevanih slovenskih filmskih igralcev,” piše v njegovem opisu na spletni strani gledališča. Zaigral je v številnih filmih, med drugim v filmih Damjana Kozoleta Rezervni deli in Delo osvobaja, nazadnje pa letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

Leta 2001 je v prvem celovečercu Jana Cvitkoviča Kruh in mleko, ki je bil med drugim slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, v Benetkah pa je prejel zlatega leva prihodnosti, upodobil protagonista filma Ivana.

Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. “Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej.(…) Prav tisto, kar v svojih igralskih kreacijah zamolči, in način, kako zamolči, je resnica, podobna oni, ko spregovori. Preprosto začuti vrhunske umetniške presežke: skromnost, človeško toplino, srečo,” je v utemeljitvi tedaj zapisala Mojca Kreft.

Uveljavil se je tudi v nadaljevanki TV Dober dan ter v aktualni “V imenu ljudstva”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine