7 C
Ljubljana
nedelja, 28 aprila, 2024

Sodobna družinska igra »Ime« v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V četrtek, 3. februarja ob 20.00 bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica predstava sodobne družinske igre »Ime« norveškega dramatika Jona Fosseja.

Fossejevo »Ime« je premišljevanje o družini in posamezniku v njej. Raziskovanje naših družin, naših vzorcev, njihovo pretresanje in vrednotenja pa bo tudi izhodišče uprizoritve. Večna spirala, ki se vije iz preteklosti v prihodnost in se nenehno vrača v isto točko, enkrat napreduje in drugič pada, je osrednja misel Fossejeve drame.

Norvežan Jon Fosse je strasten ustvarjalec in za Henrikom Ibsenom največkrat uprizorjen norveški dramatik. Študij sociologije in filozofije ter splošne literature je zaključil leta 1987 na Univerzi v Bergnu, leta 2015 pa je bil tam imenovan za častnega doktorja. Literarno kariero je začel kot romanopisec v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kot dramatik je debitiral v devetdesetih. »Ime« je njegova druga uprizorjena igra in sodi med najodmevnejše.

Od leta 2014 se je znova posvetil samo prozi. Ves čas piše tudi poezijo in kratke zgodbe. Njegove igre, romani in pesmi so prevedeni v več kot štirideset jezikov. Poleg številnih nagrad je prejel tudi naziv »novi Ibsen«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine