11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Slovenska pesem: Koroška poje 50 + 1

Piše: Krščanska kulturna zveza

Gotovo ena najtežjih in najbolj bolečih odločitev v zgodovini koncerta Koroška poje je bila odpoved koncerta leta 2022, ko bi morali praznovati 50-letnico koncerta. Pandemija nam ni dovoljevala koncerta v obliki, kot smo je bili navajeni. Negotovost je bila prevelika, najlepši načrti za koncert, ki naj bi bil nekaj posebnega, so padli v vodo. Po spletu smo predvajali dokumentarni film in izšel je obširen zbornik s poročili in podatki o 50ih letih Koroška poje.

Izredno nas veseli, da se bomo letos po dveh letih premora zopet lahko razveselili petja v živo na odru Doma glasbe v Celovcu. Zlatemu jubileju letos dodajamo eno leto, zato Koroška poje 50 + 1, koncert bo posvečen slovenski pesmi.

Ob prvi obletnici smrti glasbenega pedagoga, zbiratelja in ustvarjalca Franceta Cigana leta 1972 so zbori zapeli njemu v čast in spomin. Njemu, ki je tako ljubil slovensko ljudsko pesem in ji posvetil veliko svojega časa, veliko pesmi rešil pozabe, s tem da jih je posnel in zapisal. Po njegovih stopinjah stopajo še mnogi drugi. Npr. Jožko Kovačič, tudi dolgoletni organizator koncertov Koroška poje, je v Rožu zbiral domače pesmi, jih zapisoval in vračal ljudstvu z moško vokalno skupino VaščanӘ pojo. V Podjuni isto delo že vrsto let opravlja Engelbert Logar, številne pesmi, ki jih je zbral in zapisal, so zazvenele iz grl zborov in skupin, ki jih je v teku let vodil ali jim bil in je strokovni mentor.

Slovenska pesem je naše bogastvo in del naše identitete, povezuje nas med seboj čez meje in skozi več kot sto let.

Pred 70-imi leta je bila ustanovljena Krščanska kulturna zveza, ki skozi vsa leta delovanja veliko svojih moči posveča prav ohranitvi slovenske pesmi na Koroškem. Po eni strani z rednimi koncerti, na katerih imajo naši zbori možnost nastopanja, po drugi strani z zbiranjem in izdajanjem notnega gradiva, kar je že marsikatero pesem obvarovalo pred pozabo (naj bo omenjenih nekaj pesmaric: Zakaj bi jaz ne pela, Milka Hartman; Kernjakove, Pavle in Miro Kernjak, Nebo, oko in jezero, Silvo Mihelič; Pojmo novo pesem, Jože Ropitz; skladbe in priredbe Antona Nageleta, Vsaka vas ima svoj glas, Dr bӘ Zila kna biva, Ziljske ljudske pesmi, Tiha zemlja, Pesemsko izročilo z Radiš in iz okolice itd.).

V letu 2022 sta Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza skupaj predstavili obširen projekt Slovenščino DO/ŽIVETI, ki po spletu in socialnih omrežjih daje najrazličnejše možnosti spoznavanja slovenskega jezika in vsebin, ki so povezane z njim.

S to pobudo želimo po eni strani zbuditi zanimanje za slovenski jezik na Koroškem pri nemško govorečih, po drugi strani pa želimo ponuditi vsebine, ki Slovencem lahko koristijo v njihovem vsakdanu pri zavestni uporabi slovenščine. Pod streho te pobude nastaja spletna pesmarica, za katero je glasbeni pedagog Stanko Polzer zbral ok. 500 slovenskih pesmi, ki bodo v aplikaciji Venec slovenskih ter na spletni strani www.slovensko.at dostopne v najrazličnejših oblikah (note, besedilo, recitirano besedilo itd).

To aplikacijo bomo na letošnjem koncertu Koroška poje podrobneje predstavili širši javnosti ter pokazali nekaj njenih funkcij in sposobnosti. Vsi nastopajoči zbori bodo tokrat segli po repertoarju slovenskih pesmi, naj bo ljudska, ponarodela ali umetna.

Nastoapjo: MePZ Danica iz Šentprimoža, MePZ Peca iz Globasnice, Kvartet OisterniX iz Zahomca, Vokalna skupina Lipa iz Velikovca, Trio Drava iz Borovelj, mladi akzent iz Ledinc, Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane in Moški zbor Mirko Filej iz Gorice.

Vstopnice v predprodaji v pisarni Krščanske kulturne zveze, Viktringer Ring 26/3, Celovec, tel: 0463-516243, e-mail: [email protected], v Mohorjevi knjigarni, v knjigarni Haček, pri odbornikih KKZ, pri zastopnikih kulturnih društev ter eno uro pred koncertom.

Prisrčno vabljeni vsi ljubitelji slovenske pesmi od blizu in daleč!

Krščanska kulturna zveza, Celovec

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine