1.3 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Slovenija ob svetovnem dnevu čebel gosti mednarodno ministrsko srečanje

Pred svetovnim dnevom čebel, 20. majem, bo danes na Brdu pri Kranju potekala mednarodna ministrska konferenca z naslovom Pomen čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti. Srečanje bo združilo pristojne ministre iz približno 40 držav ter predstavnike FAO in Evropske komisije.

Mednarodna ministrska konferenca, ki jo pripravlja kmetijsko ministrstvo s pomočjo Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), je osrednji del državnega programa ob prvi obeležitvi svetovnega dneva. Svet se bo namreč čebelam enkrat letno poklonil po zaslugi Slovenije.

Ministri in ostali visoki gostje, med njimi tudi generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva in evropski komisar za okolje, ribištvo in pomorske zadeve Karmenu Vella, bodo razpravljali o vlogi čebel pri zagotavljanju prehranske varnosti in boju proti lakoti ter pri zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo.

V okviru srečanja bodo predstavili tudi zaključke petkove svetovne čebelarske konference, ki je potekala v Žirovnici, ob koncu je predviden tudi sprejem deklaracije. Po pričakovanjih bo v njej med ključnimi poudarki vključena pobuda za zaščito čebel na evropski ravni.

Slovenija sicer že vodi aktivnosti tega koraka oz. nadgradnje razglasitve svetovnega dneva. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki vodi tekoče posle, je namreč ta teden v Berlinu, kjer se je udeležil ene od mnogih prireditev ob svetovnem dnevu, dobil podporo Nemčije. Državi bosta tako skupaj vložili predlog za obravnavo te točke na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo prihodnji mesec v Luksemburgu. Židan bo danes podporo za zaščito čebel iskal tudi pri komisarju Velli.

Mednarodno konferenco bodo z nagovori odprli premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, minister Židan, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Philip McCabe in komisar Vella.

V nedeljo pa bo v Žirovnici še osrednja proslava pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Po slovesnosti bo sledilo srečanje slovenskih čebelarjev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine