23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Slovenija bo leta 2020 gostila mednarodno srečanje mladih čebelarjev

Slovenija bo leta 2020 gostila 11. mednarodno srečanje mladih čebelarjev, ki sicer pod okriljem Mednarodnega centra za mlade čebelarje (ICYB) vsako leto poteka v drugi državi. Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica kot soorganizatorki srečanja si želita, da bi k nam prišli predstavniki iz 50 držav.

Kot so sporočili iz čebelarske zveze, srečanje poleg osrednjega tekmovalnega dela vključuje tudi izobraževalni in družabno-kulturno-turistični program.

Mladi čebelarji se v tekmovalnem delu preizkusijo v 14 nalogah, in sicer 11 praktičnih delavnicah in treh teoretičnih. Stalnico med njimi predstavljajo pisni test oz. vprašanja s področja čebelarstva, poznavanje čebelarskega orodja, prepoznavanje morfologije – delov čebeljega telesa in mikroskopskih preparatov, prepoznavanje medovitih rastlin, praktično delo pri čebeljih družinah ter pokušanje in prepoznavanje medu.

“Pomemben vidik tekmovanja je srečanje in tkanje novih prijateljstev in poznanstev med mladimi in odraslimi, pri odraslih pa je pomembna tudi izmenjava izkušenj in dobrih praks z namenom dvigovanja kakovosti poučevanja mladih na področju čebelarstva,” so poudarili.

Čebelarska zveza se je v pripravah na kandidaturo povezala z Občino Ivančna Gorica, ki je občina gostiteljica in soorganizatorica tega dogodka. Občina Ivančna Gorica je izvorni kraj kranjske čebele, v Višnji Gori oz. v gradu Podsmreka je sredi 19. stoletja delovala družina Rošic (Rotschütz), ki je postavila prvi trgovski čebelnjak s kranjsko sivko.

Letos je tekmovanje potekalo v Franciji, na njem je slovenska ekipa mladih čebelarjev iz Osnovne šole Selnica ob Dravi, ki so jo sestavljali Luka Kričej, Mitja Kositer in Ožbej Očko, dosegla izjemen uspeh. Kositer je v konkurenci mednarodno mešanih ekip s svojo ekipo osvojil prvo mesto med 13. ekipami, Kričej pa je med posamezniki med 84 tekmovalci osvojil tretje mesto.

Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo na Slovaškem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine