3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Slovenija bo gostila največji zborovski festival na stari celini Europa Cantat 2021

V Talinu se je zaključil Europa Cantat, največji zborovski festival v Evropi, na katerem je sodelovalo okoli 4500 udeležencev iz več kot 50 držav vsega sveta.

Na festivalu, ki je potekal od 27. julija do 5. avgusta, je kot častna gostja aktivno sodelovala tudi Ljubljana, Slovenija, ki bo gostila prihodnji festival Europa Cantat 2021, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada Republike Slovenije, izvaja pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Za prepoznavnost bodoče gostiteljice je skrbela dobro organizirana in odlično obiskana Slovenska hiša.

Na posebni slovesnosti, na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki je bil posvečen 100. letnici Estonije, je Talin Ljubljani predal zastavo in s tem gostiteljstvo festivala Europa Cantat 2021. Ob tej priložnosti sta podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik tudi uradno povabila vse pevce in glasbenike na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.

Festival v Talinu je postregel s številnimi presežki in izjemnim vzdušjem, estonska prestolnica in nekaj drugih mest pa so se za dober teden spremenila v pojoča mesta. Med nastopajočimi velja posebej omeniti pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki so imele dva dobro uro trajajoča samostojna koncerta, prvega v metodistični cerkvi v Talinu, drugega pa v mestu Tartu. Dekleta, ki so nastopila kot posebne gostje festivala, so požela navdušenje in stoječe ovacije, s čimer so upravičila svoj status trenutno ene najboljših svetovnih zborovskih zasedb.

Naša država se je kot bodoča gostiteljica med drugim predstavila tudi v Slovenski hiši, ki je bila med najbolj obiskanimi, v njej pa so se odvijale številne aktivnosti.

JSKD, organizator Europa Cantat 2021, v duhu povezovanja, ki ga prinaša petje, in v želji po ustvarjalnem sodelovanju kliče: Sing with Slovenia!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine