0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

Slavnostna podelitev listin za vpis na Nacionalno listo Spomin Sveta

Piše: C. R.

V Narodni in univerzitetni knjižnici so včeraj slavnostno podelili listine za vpis na Nacionalno listo Spomin sveta UNESCO. Prvi izbor predlogov pisne dediščine sestavlja deset enot, ki imajo svojo prepoznavno nacionalno pomembnost.

Listine podeljuje Nacionalni odbor UNESCO za program Spomin sveta, ki deluje pod okriljem Nacionalne komisije za Unesco. Slovenski Nacionalni odbor sestavljajo, po dogovoru z Uradom za Unesco, tri reprezentativne stroke na področju kulture, ki hranijo pisno kulturno dediščino: arhivi, knjižnice in muzeji. Slovenskemu Nacionalnemu odboru UNESCO za program Spomin sveta pa se pridružujeta še predstavnik Ministrstva za kulturo ter Urada za Unesco oz. Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Odbor je v skladu s svojimi pristojnostmi prejel 75 kandidatur, kar priča o vidnem bogastvu pisne in širše dokumentarne dediščine, ki se hrani v slovenskih kulturnih in drugih ustanovah. Odbor je na osnovi standardnih kriterijev programa izbral prvih deset vpisov na Nacionalno listo Spomin sveta. Seznam se bo na nacionalni ravni dopolnjeval načeloma na vsake tri leta.

Prvih deset izbranih enot Nacionalne liste Spomina Sveta UNESCO si oglejte na spletni strani Narodne in univerzitetne knjižnice. Vabljeni tudi k ogledu fotografij s podelitve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine