13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Škratovske oči ob visokem jubileju; 70 let je praznovala tudi Julia Donaldson

Slovenska ilustratorka Marjanca Jemec Božič je sredi septembra praznovala 90. rojstni dan. Kot je povedala o sebi, je vesel človek, zato je vedno najraje ilustrirala hudomušne, duhovite in vesele zgodbe.

Ob tej priložnosti je Marjanca Jemec Božič skupaj s pesnico in pisateljico Anjo Štefan, s katero sodelujeta že 20 let in s katero sta ustvarili tri knjige: Melje, melje mlinček, Kotiček na koncu sveta in Gugalnica za vse, ustvarila še četrto slikanico Škratovske oči, ki je pri Mladinski knjigi izšla prav te dni. Na njeni predstavitvi je Marjanca Jemec Božič je povedala, da se nikoli ni pretvarjala: “Vedno sem bila takšna, kot sem. Drži pa, da sem vesel človek.”  In dodala, da je nočni tip in je zato veliko delala ponoči. Rada se je pogovarjala z avtorji, a je vedno delala tisto, kar je sama hotela, in pri tem ni mislila na otroke, kaj imajo radi.

Slikanica Škratovske oči se je začela z naslovno sliko škratovke in škrata, ki je že bila objavljena na naslovnici revije Ciciban. Pritegnila je Anjo Štefan, ki je nanjo napisala pesem. Pesnica in pisateljica je o ilustraciji povedala, da pri njej ne gre za perfektno lepoto in ljubkost, je pa notri toliko živosti: »Vidiš, kako se imata škrata rada in kako se znata veseliti čisto majčke reči, tu na sliki zvončka. In to se mi zdi dobro izhodišče za življenje.« V slikanico je vključenih nekaj pesmi, ki jih je Marjanca Jemec Božič ilustrirala na novo, nekaj pa je takih, ki jih je Anja Štefan napisala na njene starejše ilustracije, ki sta jih izbrali skupaj z urednico.

Marjanca Jemec Božič je bila rojena v Mariboru. Po njene družine selitvi v Ljubljano je osnovno šolo in gimnazijo obiskovala na Poljanah. Kot zanimivost: v četrtem letniku gimnazije je imela popravni izpit iz likovnega pouka, ker profesor ni verjel, da risbe, ki jih je prinašala v šolo, riše sama. Končala je Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Ilustrirala je številne knjige slovenskih avtorjev, tudi Nano, malo opico in Pika Dinozavra. Večkrat nagrajena ilustratorka Marjanca Jemec Božič je sodelovala na mnogih skupinskih razstavah, za njo je tudi več kot 20 samostojnih razstav.

Angleška avtorica Julia Donaldson praznuje 70 let

Malo manjši jubilej, 70 let, pa je na isti dan kot slovenska ilustratorka praznovala tudi angleška avtorica Julia Donaldson, ki jo slovenski bralci dobro poznajo po slikanicah o Zverjascu ter slikanici Bi se gnetli na tej metli, Palčičuin drugih, ki so nastale  v sodelovanju z nemškim ilustratorjem Axlom Schefflerjem. V Londonu rojena pisateljica, dramaturginja in glasbenica z družino živi na Škotskem.

Julia Donaldson se je rodila leta 1948 v Veliki Britaniji. Odraščala je v veliki viktorijanski hiši v Londonu skupaj s starši, babico, teto, stricem, mlajšo sestro Mary in mačkom po imenu Geoffrey. Za slednjega sta s sestro verjeli, da je pravzaprav princ, zato sta se venomer prepirali, katera izmed njiju se bo poročila z njim. Julia je torej imela bujno domišljijo že vse od zgodnjih otroških let. Po srednji šoli je na Bristolski univerzi študirala gledališko igro in francoščino. Med študijem je spoznala tudi svojega moža Malcoma, študenta medicine, ki se je le redko ločil od kitare. Pred rojstvom njunih treh sinov sta Julia in Malcom nastopala kot potujoča igralca, Julia pa je o njunih doživetjih pisala pesmi. To jo je privedlo do glasbenih nastopov, predvsem je veliko nastopala v otroških oddajah na televiziji. Leta 1993 so eno izmed njenih televizijskih pesmi z naslovom A squash and a squeeze izdali v knjižni obliki. Ilustriral jo je Scheffler, s katerim danes redno sodelujeta. Čeprav Julia živi v Glasgowu, Axel pa v Londonu, to njunega sodelovanja ne ogroža – sporazumevata se kar preko pisem.

Kot je zapisala na svoji uradni spletni strani, zelo rada piše pesmi, »čeprav je to početje lahko pošastno težko«. »Kot otrok sem se rada učila pesmi na pamet in danes mi veliko pomeni, kadar mi kdo od staršev pove, da njihov otrok zna kakšno mojo knjigo na pamet,« je še zapisala na spletni strani. Za svoj prvi pravi knjižni prvenec Julia Donaldson šteje slikanico Zverjasec (Gruffalo), ki jo je ilustriral Scheffler. Zverjasec je mednarodni založniški fenomen. Od marca 1999, ko je slikanica prvič prišla med bralce, so jo po vsem svetu prodali v več kot štirih milijonih izvodov. Leta 2004 je izšlo še enako uspešno nadaljevanje Zverjašček. Julija Donaldson doslej napisala 79 knjig, izšlo pa jih je 67. Je tudi avtorica številnih dramskih iger za otroke oz. za šolske dramske skupine. V slovenščini je doslej izšlo več njenih odličnih knjig za otroke, med njimi Zverjasec in Zverjašček, Mamica, kje si?, Polž na potepu na kitovem repu, Bi se gnetli na tej metli?, Plačič in druge. V Lutkovnem gledališču Ljubljana pa si je pred leti veliko otrok lahko ogledali muzikala Zverjasec in Bi se gnetli na tej metli?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine