9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Simoniti, Jančar, Možina in Tomšič ob rojstnem dnevu obiskali tržaškega pisatelja Borisa Pahorja

Najstarejši slovenski pisatelj Boris Pahor bo kmalu dopolnil sto sedem let. V ta namen so ga na domu v Trstu obiskali zgodovinar in novinar RTV Slovenija Jože Možina, pisatelj Drago Jančar, minister za kulturo dr. Vasko Simonniti in predsednik uprave Skupina Mladinska knjiga Peter Tomšič. Boris Pahor je eden redkih še živečih posameznikov, ki je preživel vse tri totalitarne režime 20. stoletja.

Simbolno je bilo predvsem srečanje med Borisom Pahorjem in pisateljem Dragom Jančarjem. “Zgodovinski objem dveh prijateljev – največjih slovenskih pisateljev Pahorja in Jančarja ob današnjem voščilu tik pred 107 roj. dnevom Pričevalca g. Pahorja, ki nas je očaral z modrostjo in pripadnostjo slovenski stvari. Sklenil je z besedami “Naj živita slovenska kultura in naš jezik!,” je na Twitterju zapisal Jože Možina ob visokem jubileju slovenske avtoritete.

Nekaj besed je bodočemu slavljencu namenil tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Ob tej priložnosti je dejal: “Boris Pahor predstavlja vzor narodne pripadnosti in življenjske pokončnosti. Njegova ljubezen do slovenstva in slovenskega jezika nas globoko navdihuje in zavezuje”. Pahorju sta se letos priklonila tudi predsednika Slovenije in Italije Borut Pahor in Sergio Mattarella ob spravni slovesnosti v Italiji, ko sta se oba poklonila tako žrtvam fašizma kot komunizma. Borisu Pahorju kot dolgoletnemu kritičnemu intelektualcu sta oba podelila najvišje državno odlikovanje.
Image

Največja slovenska literarna velikana: Boris Pahor in Drago Jančar. Foto: Twitter

Boris Pahor preživel vse tri totalitaristične sisteme 

Boris Pahor je preživel težko življenjsko pot. Kot otrok je spremljal v živo požig slovenskega Narodnega doma, enega izmed simbolov slovenstva v Italiji. To grozljivo izkušnjo je opisal v delih Grmada v pristanu in v romanu Trg Oberdan. Svetovna javnost ga je spoznala ob romanu Nekropola iz leta 1967. V njej je opisal svojo grozljivo izkušnjo v taborišču Natzweiler – Sruthof. Velikokrat je povedal, da so njegova dela prej prepoznali v tujini kot v Sloveniji. Pahor sicer velja za enega izmed najbolje prodajanih slovenskih avtorjev v tujini.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine