13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Simfonični orkester RTV Slovenija v Mariboru

Piše: Jože Jan

V četrtek, 25. novembra ob 19.30 bo v Dvorani Union v Mariboru koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigent orkestra bo Rossen Milanov, kot solistka se bo predstavila klarinetistka Julija Vrabec.

Simfonični orkester RTV Slovenija je že sedem desetletij eden vodilnih slovenskih simfoničnih orkestrov. Izstopa s svojo odličnostjo in izjemno repertoarno raznovrstnostjo. Orkester je zaslužen za številne krstne izvedbe in kakovostne posnetke slovenske glasbe. V zadnjih letih je največ pozornosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so sodelovali mednarodni zvezdniki, kot so Angela Gheorghiu, Irena Grafenauer, Miša Majski, Mate Bekavac, Roberto Alagna in drugi. José Carreras, Plácido Domingo, Andrea Bocelli in 2Cellos so si za spremljevalni orkester na svojih turnejah izbrali prav Simfonični orkester RTV Slovenija.

Na sporedu koncerta so Uvertura v D-duru in Simfonija št 9 »Velika« Franza Schuberta ter Koncert za klarinet in orkester št 2 Carla Marie von Webra.

Na tokratnem koncertu bo v žarišču mlada klarinetistka Julija Vrabec s Primorske, dvakratna zmagovalka državnega tekmovanja Temsig ter prvonagrajenka mednarodnega tekmovanja Iscart v Luganu.

Julija Vrabec se je rodila leta 1995 v Ljubljani. Glasbeno pot je začela na Gasbeni šoli Koper in nadaljevala na Umetniški gimnaziji Koper. Poleg študija na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer je ob zaključku prejela diplomo summa cum laude in Prešernovo nagrado, je nadgradila svoje glasbeno znanje na Konservatoriju italijanske Švice v Luganu in se še vedno dodatno izpopolnjuje na Univerzi FHNW v Baslu. Kot solistka in komorna glasbenica je sodelovala na mnogih glasbenih dnevih in mednarodnih festivalih. Nastopila je na recitalih v Viteški dvorani v Križankah, Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani in Unionski dvorani v Mariboru.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine