12 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

SiBrass 2021 – Ansambel trobent v slovenski filharmoniji

Piše: Jože Jan

V soboto, 11. decembra ob 20.00 bo v Slovenski filharmoniji koncert Ansambla trobent v priredbi društva SiBrass.

Sklepni koncert letošnje sezone koncertnega cikla SiBrass bo v znamenju trobent z zanimivim izborom skladb za ta inštrument.

Koncert bo začel z izvedbo izrazito kratke Fanfare za novo gledališče, ki jih je Igor Stravinski zložil za slovesnost ob odprtju gledališča New York State Theater leta 1964.

Ligurski skladatelj Luciano Berio, eno največjih glasbenih imen 20. stoletja, si je sloves zgradil z eksperimenti na področju serialne in elektro-akustične glasbe ter z raziskovanjem človeškega glasu. Leta 1984 je po naročilu Losangeleške filharmonije za trobentarja Thomasa Stevensa zložil Sekvenco X za trobento in klavir, v kateri pa klavir nastopa le kot resonančno telo, v katerega strune trobi trobentar in pri tem povzroča simpatetični zven oziroma sozvenenje klavirja. Part trobente je izjemno zahteven tako v tehničnem kot v kondicijskem smislu.

Redna »gostja« sporedov koncertnih ciklov SiBrass je Nina Šenk, ena vodilnih ustvarjalk sodobne glasbe v Sloveniji. Na koncertu se bo slišala One’s Song III. Skladateljica je pred leti o temeljni ideji skladbe napisala: »To je pesem človeka, ki se trudi sprejeti samoto, a se po drugi strani bori za boljše življenje ter z upanjem gleda v prihodnost. Dualizem teh dveh tem razrešujem z vrsto melodičnih linij v opoziciji z dolgimi pedalnimi toni, in v iskanju njihovega ravnovesja.«

Sklepni koncert cikla SiBrass bodo zaokrožila štiri nadvse raznolika krajša dela: Pianissimo za 4 trobente češkega skladatelja Martina Smolke, Koncert za 7 trobent in timpane Johanna Ernsta Altenburga, Sonata a7 za 6 trobent, basso continuo in timpane Heinricha Ignaza Franza von Biberja in gospel There’s a Great Day Coming v priredbi Terryja Eversona za ansambel trobent.

Vstopnice se rezervirajo na: [email protected]

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine