11.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Šesti koncert 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica

V torek, 12. marca 2019, bo na šestem koncertu 38. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica nastopila Irena Kavčič, solo flavtistka simfoničnega orkestra RTV Slovenija in gostja drugih uglednih orkestrov ter komornih skupin, ki pogosto nastopa v tujini. Tokrat bo zaigrala ob boku izvrstnega klarinetista Tommasa Lonquicha, ki slovi po »doživetem, razkošnem tonu, čarobni rafiniranosti in bleščeči virtuoznosti«, in mednarodnega dodobra uveljavljenega francoskega Godalnega kvarteta Zaïde. Na koncertu, ki je nastal v sodelovanju s Cankarjevim domom in Narodnim domom Maribor, bo nastopil tudi kontrabasist Iztok Hrastnik, ki velja za enega najbolj bleščečih slovenskih instrumentalistov. Program: Mozart, Sibelius, Ligeti. Vabljeni!

 

Irena Kavčič je solo flavtistka simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ob tem pa kot gostja drugih uglednih orkestrov in komornih skupin pogosto nastopa tudi v tujini. Svojo glasbeno pot je pričela v Tolminu ter nadaljevala v Kopru in Ljubljani. Dodatno se je izobraževala na Univerzi za glasbo in gledališke umetnosti na Dunaju ter na Višji šoli za glasbo Kraljice Sofije v Madridu. Je dobitnica številnih najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot solistka in kot članica različnih komornih sestavov. Kot solistka je nastopila mdr. tudi z Orkestrom Slovenske Filharmonije in s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Pogosto koncertira kot članica različnih komornih zasedb in orkestrov, denimo s Komornim orkestrom iz Mantove, Orkestrom Leonore in Spira Mirabilis, Haydnovo filharmonijo, ali Simfoničnim orkestrom Aarhus. Ob tem predano poustvarja komorno glasbo z glasbeniki, kot so Anneleen Lenaerts, Alexander Lonquich, Pekka Kuusisto, Knut E. Sundquist, Tommaso Lonquich, Claudio Martinez, Umberto Clerici, Jeffrey Swann, Quator Zaïde ali Per Rundberg. Nastopila je na številnih festivalih, med drugimi na Festivalu Lockenhaus (Avstrija), Encuentro de musica y Academia de Santander (Španija), na Festivalu Dino Ciani, Trame Sonore (Italija) ter Late Summer Music Festival (Danska) in se predstavila v prestižnih dvoranah, kot so Milanska Scala, berlinska Koncertna hiša, dunajsko Glasbeno združenje, madridski Narodni avditorij ter Glasbena palača v Valencii.

Tommaso Lonquich uživa ugled »izvrstnega klarinetista« (Mundo Clásico), ki slovi po »doživetem, razkošnem tonu, čarobni rafiniranosti in bleščeči virtuoznosti« (Oberon´s Grove). Eden najbolj cenjenih glasbenikov svoje generacije se udejanja kot solo klarinetist Ansambla MidtVest, mednarodnega komornega sestava s sedežem na Danskem. Je član Komorno-glasbenega društva Lincolnovega centra, s katerim nastopa v New Yorku in na svetovnih gostovanjih. Predstavil se je na najprestižnejših odrih sveta, v partnerstvu z umetniki, kot so Pekka Kuusisto, Carolin Widmann, Sergio Azzolini, Ani in Ida Kavafian, Alexander Lonquich ter z Danskim kvartetom in godalnima sestavoma Zaïde in Noûs. Kot gostujoči prvi klarinetist različnih orkestrov je sodeloval z dirigenti, kot so Zubin Mehta, Vladimir Aškenazi, Fabio Luisi in Leonard Slatkin, kot solist pa je mdr. nastopil tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je umetniški sovodja razgibanega kulturnega središča KantorAtelier v Firencah, posvečenega raziskovanju glasbe, gledališča, umetnosti in psihoanalize. Z Ansamblom MidtVest se prvenstveno posveča improvizaciji ter vodi delavnice na šoli Juilliard. Mojstrske razrede mdr. podaja tudi na glasbeni akademiji Manhattan School of Music Univerze v New Yorku in Kraljevem valižanskem glasbenem kolidžu. Med vrhunci tekoče sezone so prvi nastop v londonski dvorani Wigmore ter koncerti v Italiji, Franciji, Sloveniji, na Nizozemskem, v Skandinaviji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Kanadi in ZDA.

Mladi, že dodobra uveljavljeni francoski Godalni kvartet Zaïde, ki se lahko pohvali z zmago na več mednarodnih tekmovanjih kvartetov, prejema redna vabila najprestižnejših festivalov in koncertnih prizorišč sveta ter sodeluje z glasbeniki svetovnega ugleda. Leta 2012 je glasbenicam kvarteta – violinistkam Charlotte Maclet in Leslie Boulin Raulet, violistki Sarah Chenaf ter violončelistki Juliette Salmona – uspel poseben podvig: na Mednarodnem Haydnovem tekmovanju na Dunaju je prejel tako prvo nagrado kot tudi vsa tri posebna priznanja, kar je zgolj okronalo zavidljiv niz osvojenih uglednih mednarodnih nagrad. Glasbenice so gostovale po Nemčiji, Nizozemskem, Kitajskem, Koreji, Italiji, Portugalski, Španiji, Belgiji, Švedskem, Avstriji, Kolumbiji, Braziliji in Grčiji, v tako uglednih dvoranah, kot so denimo londonska dvorana Wigmore, Berlinska filharmonija, amsterdamski Concertgebouw, dunajsko Glasbeno združenje, Gledališče Elizejskih poljan in Filharmonija v Parizu, dvorana Jordan v Bostonu ali Center uprizarjajočih umetnosti v Pekingu ter Festival v Aldeburghu, Beethovnov festival v Bonnu in Folle Journée. V sezoni 2015/2016 je bil kvartet nominiran za nagrado vzhajajoče zvezde ECHO in se predstavil v najvidnejših koncertnih dvoranah Evrope. Sodelujejo s priznanimi komornimi glasbeniki, kot so Nicolas Altstaedt, Sung-Won Yang, Alexandre Tharaud ali Eric Le Sage ter Godalni kvartet Doric, Kvartet Zemlinsky in Kvartet Voce. Raznolik repertoar godalnega kvarteta zajema tako klasično literaturo kot novo glasbo.

Iztok Hrastnik velja za enega najbolj bleščečih slovenskih instrumentalistov. Od leta 2011 deluje v orkestru Dunajskih filharmonikov oz. v Dunajski državni operi, pred tem pa je bil solo kontrabasist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in je igral tudi v uglednem mednarodnem Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja ter Svetovnem orkestru glasbene mladine. Poleg intenzivnega dela v matičnem orkestru redno nastopa tudi v različnih komornih sestavih. Iztok Hrastnik se je kontrabasa začel učiti pri Zoranu Markoviću, pri komer je leta 2009 diplomiral. Že po dobri polovici leta igranja kontrabasa je Iztok osvojil svojo prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. Med številnimi nagradami in priznanji, ki jih prejel, lahko izpostavimo vsaj še v letu 2006 prejeto nagradno štipendijo za izvedbo skladbe na poletnem tečaju v Baden-Badnu, tretje mesto na mednarodnem tekmovanju vseh disciplin v Semmeringu in prvo nagrado v kategoriji godal na mednarodnem tekmovanju ITHAKA v Ljubljani. Kot solist je nastopil že leta 2005 s simfoničnim orkestrom Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana, nato pa je med drugim igral koncert za kontrabas in orkester Sergeja Kusevickega z Orkestrom Slovenske filharmonije ter koncert za kontrabas in orkester Giovannija Bottesinija z orkestrom ljubljanske Opere in orkestrom Filharmonije Baden Baden. Kot člana različnih komornih sestavov pa ga lahko redno občudujemo tudi na koncertih v Sloveniji.

PROGRAM:

W. A. Mozart (1756-1791):
Kvartet za flavto, violino, violo in violončelo št. 1 v D-duru, K. 285
Allegro
Adagio
Rondeau. Allegretto

J. Sibelius (1865-1957):
En saga, op. 9, za flavto, klarinet in godalni kvintet

* * *

W. A. Mozart:
Koncert za klarinet v A-duru, K. 622
Allegro
Adagio
Rondo. Allegro

G. Ligeti (1923-2006):
Stari madžarski salonski plesi za flavto, klarinet in godala

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine