18.9 C
Ljubljana
sobota, 27 julija, 2024

Še o Ježkovi nagradi za Svetlano Makarovič

Piše: Jože Jan

Franci Kindlhofer je 22. oktobra poslal pismo RTV Slovenija (pismo smo objavili na našem portalu), v katerem je izrazil nestrinjanje s podelitvijo Ježkove nagrade Svetlani Makarovič, saj »RTVS ni upoštevala pravila, ki so zapisana v zakonu o RTVS.«

 V novem pismu nam g. Kindlhofer sporoča, da je pred dnevi prejel prijazen odgovor, iz katerega pa je razvidno, da njegovih pomislekov niso pravilno razumeli, ali tega niso hoteli. »Na dolgo in široko mi razlagajo utemeljitev komisije, ki je izpostavila ves literarni epos avtorice. Za mene pa Svetlana Makarovič, kot avtorica, sploh ni sporna. Generacije otrok so odraščale z njenimi pravljicami in stvaritvami. Ampak,  sedaj v samostojni Sloveniji se je avtorica v javnosti spremenila v agitatorja komunistične diktature in kot nasprotnica vsega, kar izraža ljubezen do slovenske identitete,« je zapisal.

V odgovoru, ki ni niti podpisan, RTV navaja celo citat Jureta Potokarja, ki vidi v Svetlani Makarovič  igrivo, kljubovalno, posmehljivo šansonjerko, ki svojo duhovitost izraža s tem, da iz Slovencev uspešno dela Slovenceljne, majhne, samozaverovane in tako prepričane v svoj prav, da nas ne premakne niti štirivprega. »Bojim se, da se s takšnimi stališči odpira Pandorina skrinjica. Gotovo nismo Slovenci neko izbrano in najpametnejše ljudstvo na svetu, kar pa ne pomeni, da se ne smemo braniti proti smešenju in krivičnim trditvam,« nam piše bralec.

V pismu g. Kindlhofer meni, da bi v svobodni in demokratični Sloveniji moralo biti še posebno nedopustno čaščenje simbolov iz komunistične revolucije, ki je prinesla, ne samo  slovenskemu narodu, tudi srbskemu in ostalim v nekdanji Jugoslaviji največjo nesrečo v njihovi zgodovini.  V pismu doda, da sicer ni nič novega, da po propadu vsake diktature ostane problem umetnikov, ki so po sili razmer ali pa tudi po svojem prepričanju služili diktaturi.

»Zato je potrebna velika previdnost ravno pri podeljevanju raznih priznanj takšnim ljudem. Saj bi naj kulturniki, ki prejemajo javna priznanja za svoja dela služili družbi kot neke vrste svetilniki, za orientacijo ostalim ustvarjalcem.

Očitno je, da organizatorka prireditve Nosil bom rdečo zvezdo, ne bi smela prejeti nobene javne nagrade. S tem bi morala biti zadovoljna, če pomislimo, da bi jo morali pravzaprav kazensko preganjati,« v pismu zaključi Franci Kindlhofer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine