2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

»Sarajevski Valter« je izmišljotina komunistične propagande

»Čas 2. svetovne vojne. Valter je partizan, ki se bori proti nemški okupaciji Sarajeva,« je zapisano v napovedi filma Valter brani Sarajevo, ki bo danes na sporedu na Kanalu A. Valter je (bil) seveda izmišljotina komunistične propagande, kar so pred leti z dokumenti dokazali v srbskem Telegrafu.

Dokumenti (dnevniki nemških poveljnikov), ki jih je zbral in v več knjigah objavil Miloslav Samardžić, dokazujejo, da leta 1943 v bosanski prestolnici sploh ni bilo aktivnih komunistov. Člani komunistične partije so sicer bili, toda ti so bolj kot Nemce napadali »domače imperialiste«, pred Nemci pa so se skrivali. Nemcem so povzročali težave predvsem pripadniki kraljeve vojske.

Medtem ko so partizani in komunisti čakali, kaj so bo zgodilo, so četniki (sodeč po dokumentih) jeseni leta 1943 napadli Sarajevo. To je bila do takrat največja ofenziva na Nemce v drugi svetovni vojni v tem delu Evrope. Pravi junak Sarajeva je bil četniški podpolkovnik Žarko Todorović, piše Telegraf, nikakor pa ne Vladimir Perić, kot navaja socialistična propaganda. Iz dokumentov Gestapa je razvidno, da Nemci Periću sploh niso posvečali pozornosti, niso ga niti omenjali toliko je bil nenevaren. Za razliko od Todorovića, proti kateremu je Gestapo izvedel do tedaj največjo operacijo na Balkanu. Ta dosje danes hrani Arhiv mesta Beograd, uradni zgodovinarji pa se mu izogibajo v širokem loku.

Pravi junak Sarajeva je bil četniški podpolkovnik Žarko Todorović. (Slika: kingdom-of-yugoslavia-in-ww2)

To je povsem nasprotno od tistega, kar trdijo v komunističnem propagandnem filmu in kar trdi prirejena zgodovina, so še zapisali v Telegrafu, ki je hkrati objavil nagradni razpis, da bodo v uredništvu bogato nagradili tistega, ki jim pošlje materialne dokaze, kdaj in kje so partizani sploh kadarkoli napadali Nemce.

Članek v Telegrafu si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine