4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Salvadorski nadškof Romero in papež Pavel VI. bosta oktobra razglašena za svetnika

Salvadorski nadškof Oscar Romero, veliki zaščitnik revnih, ki je po umoru leta 1980 postal legenda v Latinski Ameriki, in papež Pavel VI. bosta 14. oktobra proglašena za svetnika na Trgu Svetega Petra v Vatikanu, je danes sporočil papež Frančišek.

Papež je odločitev sporočil na konzistoriju. Razglasitev za svetnika bo potekala ob koncu sinode v Vatikanu, posvečene mladim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oscarja Romera je 24. marca 1980 ustrelil pripadnik desnega odreda smrti prav v trenutku, ko je vodil mašo. Zavzemal se je pravice revnih in pozival vojsko, naj se vzdrži nasilja nad ljudmi, s čimer si je nakopal jezo bogate salvadorske elite in vojske. Za umorom naj bi stal vodja obveščevalne službe Roberto D’Aubuisson, ki je pozneje ustanovil desno stranko Arena. Ta je več let krojila politiko te srednjeameriške države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po umoru Romera je v Salvadorju izbruhnila državljanska vojna med varnostnimi silami in skrajnimi odredi smrti na eni ter levičarskimi skupinami na drugi strani. Do leta 1992 je v konfliktu umrlo okoli 75.000 ljudi.

Italijan Pavel VI. je bil papež med letoma 1963 in 1978. Začel je s prenovo rimske kurije in celotnega kardinalskega zbora ter uvedel upokojitev kardinalov z osemdesetim letom, razširil kardinalski zbor na 130 članov in precej spremenil njegovo sestavo, da so ostali italijanski kardinali v manjšini. Uvedel je tudi svetovni dan miru.

Papež Frančišek je doslej za svetnika že razglasil papeža Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine