2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Rokopisni zvezki Antona Martina Slomška in Novega življenja Ivana Cankarja v NUK

Piše: C. R.

V torek, 14. marca 2023, ob 12. uri bo v čitalnici Rokopisne zbirke NUK potekala predstavitev gradiva, ki ga je Slovenska matica pred kratkim darovala Narodni in univerzitetni knjižnici. Slovenska matica sodi med najstarejše kulturne ustanove v Sloveniji, ustanovljena je bila leta 1864. V skrbi za slovensko pisno kulturno dediščino zbirajo, urejajo in objavljajo pomembno gradivo naše znanstvene in literarne preteklosti. Vsled vsebinskega prepletanja poslanstva in toliko bolj tudi dobrih vezi med ustanovama, je bilo že v preteklosti veliko zbranega gradiva Slovenske matice predano v trajno hranjenje Narodni in univerzitetni knjižnici. To gradivo je danes priča pestre izdajateljske dejavnosti in kot pomemben zgodovinski vir služi za raziskave slovenske kulture v 20. stoletju. Trajni prispevek Slovenske matice k varovanju slovenske pisne kulturne dediščine je bil pred kratkim prepoznan tudi s Trubarjevim priznanjem, ki so ga prejeli pred mesecem dni.

Zadnji dar Slovenske matice vključuje predvsem gradivo iz njihovega založniškega arhiva, a najbolj izstopajo izjemni zakladi slovenske besede: rokopisni zvezki s toponimi slovenskih krajev na Štajerskem, ki jih je napisal škof in pisatelj Anton Martin Slomšek, in v celoti ohranjen rokopis romana Novo življenje Ivana Cankarja.

Za dar se Slovenski matici NUK iskreno zahvaljuje. Dragocene pridobitve bodo predstavili dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, dr. Ignacija Fridl Jarc, vodja programa Slovenske matice, dr. Ines Vodopivec, pomočnica ravnatelja NUK za vodenje strokovnega dela in mag. Marijan Rupert, skrbnik Rokopisne zbirke NUK.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine