4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Rim: Razstava kot “primeren poklon vplivu in slavi tako univerzalnega umetnika ob 500-letnici njegove smrti”

V Rimu bodo ob 500-letnici umetnikove smrti prihodnje leto pripravili doslej najobsežnejšo razstavo del italijanskega renesančnega slikarja Rafaela (1483-1520). Na postavitvi v razstavišču Scuderie del Quirinale bo skupaj na ogled okoli 200 del, od tega 100 Rafaelovih, pri čemer jih bo več kot 40 posodila Galeriji Uffizi v Firencah.

 

“Obsežen korpus več kot 100 Rafaelovih slik in risb, zbranih skupaj ob tej priložnosti, bo največji, kar jih je bilo doslej predstavljenih v svetovnem merilu,” so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz muzeja. Ob Rafaelovih bodo na ogled tudi slike in risbe drugih umetnikov, ki bodo omogočale primerjavo.

Razstava bo “primeren poklon vplivu in slavi tako univerzalnega umetnika ob 500-letnici njegove smrti,” je besede italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija povzela dpa.

Razstavo v Rimu organizirajo v sodelovanju z Galerijo Uffizi v Firencah, kjer se ponašajo z največjo zbirko Rafaelovih del in kjer bodo posodili več kot 40 njegovih umetnin za razstavo. Pet del bodo posodili tudi v pariškem muzeju Louvre. Sklenjen je bil dogovor med Italijo in Francijo, da slednja v Rim pošlje pet Rafaelovih del, v zameno je Italija muzeju Louvre za veliko razstavo ob letošnji 500-letnici smrti italijanskega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija posodi nekaj Da Vincijevih del.

Rafael Santi se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

Razstava v Scuderie del Quirinale bo na ogled od 5. marca do 2. junija 2020.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine