3.9 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Retrospektivi slovenskega filma v Belorusiji in Rusiji

Slovenski film bo v teh dneh prikazan na retrospektivah v Minsku in Moskvi. V Minsku bo na 25. festivalu Listopad od 2. do 9. novembra prikazanih šest slovenskih filmov, retrospektiva bo obarvana bolj zgodovinsko. V Moskvi bo Teden slovenskega filma potekal od 8. do 12. novembra, na njem bodo prikazali izbor filmov zadnjih dveh let.

V Minsku bodo prikazani Ekspres, ekspres (1997) Igorja Šterka, za katerega je režiser prejel nagrado Prešernovega sklada za režijo. Prikazali bodo tudi Varuha meje (2002) Maje Weiss. Film je prejel več mednarodnih nagrad, med njimi nagrado na berlinskem filmskem festivalu za najbolj inovativen evropski film, na 5. festivalu slovenskega filma pa je Maja Weiss prejela vesno za najboljšo režijo.

Občinstvo v Minsku bo videlo tudi Rezervne dele (2003) Damjana Kozoleta. Film je bil leta 2003 premierno prikazan v tekmovalnem programu berlinskega festivala, pozneje je prejel vrsto nagrad na evropskih in ameriških festivalih. Na ogled bo tudi Pokrajina št. 2 (2008) Vinka Möderndorferja, ki je svetovno premiero doživela na 65. beneškem filmskem festivalu, Möderndorfer pa je zanjo prejel številne nagrade. Film je med drugim na 11. festivalu slovenskega filma prejel šest nagrad vesna, tudi za najboljši film. Poleg tega je bil kandidat za tujejezičnega oskarja.

Prikazali bodo še Razrednega sovražnika (2013) Roka Bička, ki je na beneškem filmskem festivalu leta 2013 prejel nagrado Združenja evropskih in sredozemskih kritikov, ter na 16. festivalu slovenskega filma več nagrad vesna, tudi za najboljši celovečerni film. Občinstvo v Minsku pa bo videlo še restavrirano verzijo filma Dolina miru (1956) Franceta Štiglica.

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), bodo na retrospektivi prisotni Maja Weiss, igralec Igor Samobor, producentka filma Pokrajina št. 2 Eva Rohrman in Nerina T. Kocjančič s SFC, ki bo tudi članica strokovne žirije mednarodnega programa celovečernih igranih filmov.

Teden slovenskega filma v Moskvi bo potekal v kinodvorani Junost, ki sodi v sklop mreže kinodvoran mesta Moskva – Moskino. Odprl ga bo film Houston, imamo problem! (2016) Žige Virca. Film je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu Tribeca, istega leta je na festivalu slovenskega filma med drugim prejel vesno za najboljši celovečerni film.

Prikazali bodo tudi filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet (2017) Marka Naberšnika in Nika (2016) Slobodana Maksimovića, prvi slovenski poosamosvojitveni film, ki si ga je leta 2017 kitajsko občinstvo lahko ogledalo na domačih tleh, in sicer v sklopu filmskega festivala EU na Kitajskem.

Moskovsko občinstvo bo videlo tudi Ivana (2017) Janeza Burgerja, ki je na 20. festivalu slovenskega filma prejel več nagrad vesna, tudi za najboljši celovečerni igrani film. V filmu blesti igralka Maruša Majer, ki je za vlogo Mare letos na 65. puljskem festivalu prejela tudi zlato areno za najboljšo igralsko stvaritev. Film je letošnji kandidat za tujejezičnega oskarja.

Prikazali bodo še Stekle lisice (2017) Borisa Jurjaševiča, mladinsko uspešnico Košarkar naj bo (2017) Borisa Petkoviča, ki si je lani prislužila tri zlate role za več kot 75.000 gledalcev v slovenskih kinematografih ter na 20. festivalu slovenskega filma vesno za najboljšo scenografijo in nagrado občinstva, in Dolino miru.

Slovensko delegacijo sestavljajo Virc, Naberšnik in Maksimović ter scenarist in igralec Jure Ivanušič in direktorica SFC Nataša Bučar.

Retrospektivo v Moskvi organizira SFC v sodelovanju z rusko agencijo Planeta Kino. Gre za prvo retrospektivo po osamosvojitvi Slovenije in je dosežek Slovensko- ruskega kulturnega foruma, ki je potekal aprila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine