9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Razstavljanje sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu bo!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Potem, ko se je v preteklem tednu zaokrožila “neuradna” novica o tem, da je Slovenija razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU, odpovedala zaradi “nestrinjanja ministra Simonitija z izborom avtorjev”, je kmalu postalo jasno, da gre, kot je zatrdil tiskovni predstavnik ministrstva za kulturo Mitja Iršič, za zlonamerne insinuacije. Minister Simoniti je namreč naslednji dan pojasnil, da je razstavo odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. Očitno pa razstava vendarle bo.

Iz Ministrstva za kulturo so namreč danes sporočili, da je bila razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu v Bruslju potrjena in ne bo odpovedana. Razstava z naslovom Živimo v vznemirljivih časih pa bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

Do celotnega zapleta, ki ga je med drugim na veliko problematizirala evropska poslanka Tanja Fajon, je prišlo, ker Simoniti ni bil seznanjen s pogoji, pod katerimi je bila organizirana razstava. Predvsem pa ni pravočasno izvedel, da bodo na razstavi predstavljena tudi dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta. Ministru za kulturo se je prav tako zdelo nesprejemljivo to, da bodo v katalogu, v katerem je imel namen napisati uvod, najprej predstavljena dela Evropskega parlamenta. Prepričan je, da bi moral biti katalog v celoti in polni meri posvečen zgolj slovenskim umetnikom in umetnicam, seveda z ustrezno spremno besedo kustosa Marka Košana.

Na ministrstvu so navedli, da na podan pogoj kuratorjev iz Evropskega parlamenta niso mogli pristati, saj menijo, da je izbor umetnikov iz povabljene države, ki je hkrati predsedujoča Svetu EU, v izključni domeni same države in strokovne osebe, ki mu je ta država podelila mandat za izbor del za to razstavo. “Zaradi tega smo se tej razstavi tudi odpovedali.”Simoniti je izpostavil prepričanje, da v tem primeru uradnik ne more postavljati pogojev. Iz tega razloga je pogojevanju Evropskega parlamenta močno nasprotoval. “Menim, da to ni potrebno, saj smo samostojna, suverena država. Mi bomo tisti, ki bomo odločali, kaj bomo razstavljali,” je bil jasen.

Dela bodo razstavljena v dveh sklopih
Očitno pa se je zaplet okrog razstave na podlagi dialoga med obema stranema vendarle razrešil. V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljena v dveh sklopih. Na razstavi in v spremljajočem katalogu pa bo poudarek na delih umetnic in umetnikov, ki so bili za to priložnost izbrani v Sloveniji.

Evropska poslanka Romana Tomc je novico o dogovoru glede razstave pospremila z velikim navdušenjem. “Razstava z naslovom “Živimo v vznemirljivih časih” v Evropskem parlamentu bo! Dogovor je bil dosežen ob upoštevanju, da Slovenija postavlja razstavo v času slovenskega predsedovanja. Čestitke ministru dr. Vasku Simonitiju za vztrajanje in modrost.”

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine