4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Razstave slovenskih umetnikov na Dunaju

Na Dunaju bodo danes odprli razstavi slovenskih umetnikov Roberta Juraka in Uroša Potočnika. Odprtji razstav sta uvod v serijo šestih razstav slovenskih umetnic in umetnikov na Dunaju pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020.

 

Jurak bo svoja dela predstavil na razstavi z naslovom Kovina / Les / Kamen / Barva v prostorih Alte Schmiede. Društvo je leta 1975 ustanovilo mesto Dunaj za promocije sodobne literature, glasbe in umetnosti. Osrednji del razstavnih in prireditvenih prostorov je stara kovačnica, ki je reprodukcija delavnice znanega dunajskega kovača Otta Schmirlerja.

Na svoji spletni strani se Jurak predstavlja kot “oblikovalec kovin in umetnik po duši”. Živi in dela kot ključavničar, kipar in slikar v Logarovcih, v umetniških vodah je od leta 1995. Najbolj znani so njegovi kipi iz lesa in kovine, med njimi Panonske ribe. Predstavljal se je na razstavah in projektih landarta v Sloveniji, Srbiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem.

Walter Famler, generalni sekretar Alte Schmiede, avstrijski avtor, novinar in založnik, je v uvodnem eseju o Juraku med drugim zapisal, da Jurakovi objekti in slike prikazujejo “družbene anomalije, ki, izrasle iz panonskega praterena, zazvenijo v žalostno-grenkih tonih deziluzije in poraza”.

Potočnik se bo z razstavo z naslovom Protected Slovenian Food / Disfokus / Repeat, Small Difference predstavil v le nekaj metrov oddaljeni galeriji bahoeARThouse. Galerija spada pod okrilje založbe bahoebooks.

Potočnik je akademski slikar in likovni pedagog na OŠ Nazarje ter docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Živi v Belih Vodah nad Šoštanjem. V Rogaški Slatini je končal srednjo poklicno šolo za steklarskega tehnika, kasneje pa študiral likovno pedagogiko v Mariboru in slikarstvo na akademiji v Ljubljani.

Avstrijski kulturni novinar, kurator in fotograf Emil Gruber je v katalogu o Potočniku zapisal: “Potočnikov umetniški razpon zaobjema tako fotorealizem kot abstrakcijo. Prehajanje meja med slikarstvom in fotografijo je del njegovega repertoarja.”

Razstavi bo odprla veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju Ksenija Škrilec, so sporočili z veleposlaništva, ki je projekt pripravilo v sodelovanju z ugledno dunajsko kulturno inštitucijo Alte Schmiede in galerijo BahoeARThouse. V galeriji se bodo do sredine prihodnjega leta predstavili še umetniki Cvetka Hojnik, Arven Šakti Kralj Szomi, Štefan Galič in Franc Mesarič.

Projekt podpirajo tudi občine, iz katerih prihajajo umetniki. Ob odprtju razstav poteka turistična predstavitev Slovenije skozi regije in kraje umetnikov. Danes se bosta predstavili občini Ljutomer in Križevci.

Vsako razstavo spremlja večjezični, slovensko-nemško-angleški katalog z uvodnim esejem uveljavljenega avstrijskega avtorja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine