20.2 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

Razstava v NUKu: Prevajanje – kulturna vez med narodi

Piše: C. R. 

V sredo, 19. aprila, ob 12. uri bodo v avli pred Veliko čitalnico NUK odprli razstavo ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov z Madžarsko. Razstava ima  naslov Prevajanje – kulturna vez med narodi. 

Razstava prinaša izbor iz 30-letnega prevajanja in knjižnega izdajanja prevodov madžarskega leposlovja v slovenski jezik, to je od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko od leta 1992 do danes.

Za dobre medsebojne odnose je nujno poznati mišljenje, ustvarjalnost in kulturo drugega, pomemben del tega procesa pa je prav prevajanje leposlovja in esejistike. Zlasti, kadar gre za naroda, ki imata narodno manjšino na obeh straneh skupne meje.

Zaradi omejenega prostora niso razstavljene vse prevedene knjižne izdaje leposlovja, temveč le najbolj odmevna, s prestižnimi nagradami ovenčana dela, jubilejni zborniki festivalov in prireditev, ki resda v butičnem obsegu, pa vendar izpričujejo živahno prevajalsko in organizacijsko dejavnost v tem obdobju. V sodelovanju z Veleposlaništvom Slovenije v Budimpešti in z Lisztovim inštitutom Ljubljana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine