4.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Razstava »Slovenci po svetu v času osamosvajanja Slovenije« in folklorni koncert na Vrhniki

Piše: Jože Jan

V torek, 7. decembra ob 18.00 uri bo v Cankarjevem domu na Vrhniki otvoritev razstave »Slovenci po svetu v času osamosvajanja Slovenije« v priredbi izseljenskega društva Slovenija v svetu. Otvoritev razstave bo spremljal folklorni koncert »Zlati časi« na katerem nastopata folklorni skupini Šumnik in Klas.

Pred tridesetimi leti smo se Slovenci v domovini na plebiscitu množično odločili za suverenost, Slovenci po svetu so pa zbirali podpise v podporo plebiscitu in zahtevali od svojih vlad, naj hitro priznajo samostojno Slovenijo.

Razstava prikazuje utrip slovenskih src na tujem, njihovo skrb, ponos in vsestransko delovanje v času, ko se je Slovenija osamosvajala.

Ob otvoritvi razstave bo v Veliki dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki folklorni koncert »Zlati časi«, v skupni priredbi folklornih skupin Šumnik in Klas.

Folklorna skupina Šumnik je mlada skupina folklornikov, ki  deluje pod Kulturnim društvom Borovnica. Folklorna skupina Klas pa deluje od leta 1978 v okviru Prosvetnega društva Horjul. Med pandemijo sta obe skupini združili moči za gostovanje v Nemčiji, kamor so bili vabljeni horjulški folklorniki. Turneja po Nemčiji je mimo, sodelovanje pa še vedno nadaljuje.

O folklornem koncertu »Zlati časi« sta mentorja folklornih skupin Eva Žakelj in Rok Mihevc povedala: »Vsi nastopjoči smo zelo hvaležni, da nam je koncert uspelo izvesti, saj v luči današnjih časov to ni tako samoumevno, kot je bilo nekoč. Pa vendar, časi so enkrat lepši, drugič malo manj, vedno pa je od nas odvisno, ali smo v njih uživali in si jih naredili najbolj žlahtne kot si jih lahko. Človeški spomin je na srečo tako narejen, da si bolj zapomni lepe stvari kot slabe.«

Dokumentarna razstava v Avli Cankarjevega doma bo na ogled do 10. februarja 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine