10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Piše: P. T. / STA

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so včeraj odprli razstavo z naslovom Republika Slovenija 30 let, s katero bodo predstavili obdobje od osamosvojitve leta 1991 do danes. S slavnostnim nagovorom je razstavo predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle.

Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Razstavo je s slavnostnim nagovorom odprl politik Lojze Peterle, ki je bil v letih osamosvojitve prvi predsednik prve slovenske vlade. »Zame je teh 30 let zgodba uspehov, vemo kaj nam ne gre in želim si, da bi tako razstavo kasneje okrepilo večje število novih, velikih projektov in uspehov Slovenije, tudi na političnem področju,« je povedal Peterle v svojem nagovoru. Zapel je baritonist slovenskih in argentinskih korenin Lucas Somoza Osterc. Direktor muzeja Novejše zgodovine Jože Dežman pa je v govoru povedal: »Razstava, ki jo danes odpiramo, nam je na svoji kratki,  intenzivni, na trenutke razburljivi poti do cilja, vseskozi zastavljala nova vprašanja, odpirala različne teme in hkrati odkrivala prepletenost dejavnosti, področij, posameznikov, skupin in organizacij na različnih nivojih življenja in delovanja Republike Slovenije. Nastanek nove države Republike Slovenije pred 30 leti suhoparno ni pomenil samo pravno formalnega akta razglasitve, ki mu je sledila vojaška obramba in po treh mesecih moratorija na osamosvojitvene procese, jeseni 1991 tudi dejanska monetarna, gospodarska, politična in mednarodna osamosvojitev ter posledično priznanje in vstop v globalne integracije. Z novo državo Republiko Slovenijo je prišlo veliko stvari, ki se danes zdijo skoraj samoumevne. Tik pred njenim nastankom sta bila potrjena dva državna simbola, grb in  zastava, slovenska himna je že marca 1990 postala Zdravljica. V obtok je prišel nov denar, potovali smo z  novimi potnimi listi in se identificirali z novimi osebnimi listinami, drugačne registrske tablice so krasile v 30 letih precej spremenjen vozni park-  in vse to ne samo enkrat. Vse to in še veliko več predstavljamo tudi na razstavi REPUBLIKA SLOVENIJA 30 LET.  Gre za muzejsko postavitev z  daleč največ, zanimivimi, atraktivnimi in tudi prvič videnimi  predmeti v zadnjem času.«

Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Pripoved razstave Republika Slovenija 30 let, ki so jo pripravile Irena Ribič, Nataša Strlič, Irena Uršič in Andreja Zupanec Bajželj, se naslanja na obdobje 1991-2021 in na prikaz mnogoterih sprememb na področjih politike, vstopanja v mednarodne integracije, lokalne samouprave, gospodarstva, zdravstva, sociale, šolstva, vsakdanjega življenja, okolja, mobilnosti, komunikacij in drugih. Razstava izpostavlja številne dosežke v tem obdobju, od Nobelovih nagrajencev do svetovno priznanih zdravnikov, literatov, umetnikov, filozofov, kuharskih mojstrov in športnikov. Razstavni prikaz tridesetletnega obstoja RS temelji na predmetih, fotografijah, besedilih in statističnih podatkih. Prav Statistični urad Republike Slovenije predstavlja enega najpomembnejših partnerjev pri projektu, saj so z njihovim naborom podatkov lahko teme dodatno podkrepili.

Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Med drugim bodo na ogled tudi protokolarna darila, vsi s kresnikom nagrajeni romani, slikanica Damijana Stepančiča z naslovom Zdravljica, številne uniforme, izpušni sistem podjetja Akrapovič, evrovizijsko oblačilo Nuše Derenda, raznolike predstavitve doma in v svetu priznanih posameznikov, kot so Lučka Kajfež Bogataj, Uroš Ahčan, Pedro Opeka, Drago Jančar, Tomaž Pandur, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Poseben del je namenjen uspehom slovenskih športnic in športnikov, ki so jih v zadnjih 30 letih osvojili na enem največjih športnih tekmovanj – olimpijskih igrah. »Vesel sem, da je ta razstava zgodba o slovenskih uspehih, da je tak poudarek na slovenskih športnikih, ki so eksplodirali z dosežki v času osamosvojitve. Bili so naši najboljši zunanji ministri, kamor štejem še glasbenike in druge ustvarjalce, ampak hkrati mislim, da je šport v tem času pokazal izjemno moč in ustvarjalnost tako v individualnih kot tudi kolektivnih športih. Slovenskim športnicam in športnikom bi se rad zahvalil za tako razumevanje njihove vloge, za ves trud, ki so ga vložili v svoje dosežke in s tem dosegli nadproporcionalne rezultate,« je svoje veselje ob tem izrazil Lojze Peterle v svojem  otvoritvenem nagovoru.

Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije
Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Razstava bo na ogled do konca oktobra.

Vir: MNZS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine