3 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Razstava »Pod svobodnim soncem« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 6. januarja bo v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma otvorjena razstava »Pod svobodnim soncem«. Razstava bo odprta do 5. februarja. Vstop je prost.

Damijan Stepančič je avtor ilustracij v stripu Pod svobodnim soncem. Finžgarjevo besedilo je za stripovsko naracijo dinamično priredil Goran Vojnović, spremno besedilo je prispeval prof. dr. Janez Bogataj, ki mu je bil Finžgar stari stric.

Ilustrator Damijan Stepančič je na sto petdesetih straneh stripa na pretresljiv način prikazal Finžgarjevo zgodbo o tem, kako so naši predniki iskali in si izborili prostor pod svobodnim soncem.

Razstava bo inovativno predstavila zlasti Stepančičeve ilustracije, predstavljena pa bo tudi zgodovina nastanka in življenja romana s poudarkom na prejšnjih ilustracijah. Ob razstavi bodo potekala tudi štiri javna komentirana vodenja (dve z Damijanom Stepančičem, ena z Goranom Vojnovićem in ena z dr. Janezom Bogatajem).

Damijan Stepančič je ilustrator in slikar. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1996 diplomiral iz slikarstva. Ukvarja se z mladinsko knjižno ilustracijo, ilustrira pa tudi za odrasle (revije Mladina, Albert). Ukvarja se s stripom in animacijo, likovno opremlja učbenike in priročnike, izdeluje lutke.

Stepančič je prejemnik vrste nagrad, med drugimi Nagrada za izvirne zamisli na Bienalu ilustracije v Ljubljani (1999), Smrekarjeva plaketa (2000 in 2002), Levstikova nagrada (2003, 2011), priznanje Hinka Smrekarja (2011), Zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko knjigo (2011, 2014) in Zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko poučno knjigo (2011), Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico (2012, 2013). Kot vrhunski slovenski ilustrator je bil na predlog Slovenske sekcije IBBY uvrščen na IBBY častno listo 2010 in nominiran za Astrid Lindgren Memorial Award (2013, 2014, 2015) ter za Andersenovo nagrado (2020).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine