13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Razstava na Snežniku: Topla svetloba narave  

 

 

Piše: C. R.  

 

V četrtek, 17. novembra 2022, bodo ob 18. uri na gradu  Snežnik odprli regijsko razstavo koordinacije Osrednja Slovenija JSKD Topla svetloba narave. Na slovesnosti bodo tudi podelili plaketo Antona Ažbeta za leto 2021

  

Regijska razstava Topla svetloba narave bo na Gradu Snežnik na ogled od 17. novembra do 10. decembra 2022. 

Letošnji tematski regijski razpis »Topla svetloba narave« obeležuje 150-letnico rojstva slikarja Matije Jame, enega od velike četverice slovenskih impresionistov.S časovnim zamikom (konec 19. in začetek 20. stoletja) se slovenski impresionisti od francoskih umetnikov razlikujejo po tem, da se posvečajo pokrajini, ki ima intimen in celo simbolen pomen. Šolali so se v Münchnu, v zasebni šoli Antona Ažbeta, kjer se je šolal tudi znani Vasilij Kandinsky. Učili so se strogih kompozicijskih načel in slikarskih veščin. Kot je zapisala avtorica razstave mag. Nuša Lapajne Čurin, avtorji likovnih del niso pokazali zgolj impresionistične odslikave narave, temveč so postavili lastno izkušnjo, vtis, v kontekst sodobnega časa, duha, ki interpretira impresijo narave na drugačen način, predvsem kot odsotnost človeka in vračanje k primarnemu. Drevo postane osrednja simbolika slik. S svojo mogočnostjo prevzame vlogo človeške figure, sonce pa je izvor energije, poduhovljenosti in mistike. Na razstavi lahko vidimo različne avtorske pristope, izraznosti in osebna pojmovanja svetlobe ter odnos človeka do narave, še piše mag. Nuša Lapajne Čurin. Likovniki so v večini izbrali klasično slikarstvo s poudarkom na impresionističnem slogu slikanja z optičnim mešanjem barv, fotografske likovne rešitve so nekoliko bolj svobodne ter v duhu časa, kiparska dela pa so tokrat v skromnem obsegu. Vendarle so likovniki ljubitelji s svojimi deli dokazali širok diapazon likovnih rešitev, nekateri posamezniki pa s svojo izredno kakovostjo izkazujejo, da z nenehnim raziskovanjem in s študijskim nadgrajevanjem lahko dosežejo zavidljive rezultate, ki so lahko dodaten motiv drugim, ki jim manjka motivacije ali pa šele vstopajo v področje likovnega ustvarjanja. 

Avtorica razstave Topla svetloba narave mag. Nuša Lapajne Čurin bo na odprtju prejela tudi  plaketo Antona Ažbeta za leto 2021 in sicer za dolgoletno pedagoško delo, ki spodbuja in omogoča razvoj kakovosti likovnih veščin vseh generacij, ter za podporno strokovno in organizacijsko delo, ki prispeva k višanju kakovosti ljubiteljske likovne ustvarjalnosti.   

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine