1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Razstava likovnih del umetnikov Pietra Orsinija in Patricije Rijavec Simonič

V torek 15. septembra bo v Centru slovanskih kultur France Prešeren v Ljubljani odprtje razstave likovnih del italijanskega slikarja PIETRA ORSINIJA in slovenske umetnice PATRICIJE RIJAVEC SIMONIČ. Naslov razstave je Umetniško slovensko-italijansko potovanje, ter s tem povezovanje dveh dežel, umetniško izražanje dveh slikarskih mojstrov, ki se bosta z uradnim odprtjem razstave javnosti predstavljala vse do sredine meseca oktobra. Lahko bi rekli, da so njuna dela popolna nasprotja, vendar sledijo k istemu umetniškemu cilju – avtentičnosti slikarskega izraza. Na odprtju razstave bo oba avtorja predstavil gledališki in filmski igralec Roman Končar, v glasbenem delu pa bo na klavirju nastopil glasbenik Gianni Rijavec. Prijazno vabljeni!

 

VABILO CSK

 

PATRICIJA RIJAVEC SIMONIČ, rojena 1979 na Ptuju. Po končani srednji šoli za oblikovno dejavnost je študirala ekonomijo na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, kjer je leta 2004 diplomirala iz managementa. Leta 2006 končala specialistični študij za marketinško komuniciranje in dve leti pozneje tudi magistrirala s področja marketinga umetnosti. Patricija Rijavec Simonič je doktorska kandidatka na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru in raziskuje pomen marketinga na trgu umetnosti. Vzporedno deluje kot slikarka in kiparka ter se uveljavlja tudi kot svojevrstna raziskovalka na področju postmodernega trženja. Rijavec Simoničeva je poznana širši slovenski javnosti kot vizualna umetnica na področju likovne umetnosti, slikarstva in kiparstva. Kontinuiteto, ki opredeljuje delo umetnice, zaznamo v izredni naklonjenosti do linije in spretnosti, s katero jo uporablja v svojih likovnih delih. Dela Rijavec Simoničeve vsebujejo svojsko estetiko in skladnost, iz katere nedvomno veje neka transcendentalnost. Njena dela so tako nedvomno mikavna za ljubitelje arhetipne umetnosti kot sodobnejših stiliziranih slogov. Avtoričin obširen in najbolj znan opus del se ponaša z naslovom Ona. Omenjeni opus je bil že večkrat predstavljen doma in v tujini. Gre za vidnejšo predstavnico tradicionalne figuralike in umetniških praks, ki jo likovna kritičarka Ana Marija Stibilj Šajn uvršča v sam realizem, z renesančnimi elementi. Slikarko zaznamujejo njena z intenzivno kompozicijo, monokromno barvno paleto in globokim duhovnim podtonom nabita platna, ki najgloblje razkrivajo slikarkino likovno veščino in intimo. Umetnica si je pridobila mednarodno veljavo, ko je v letu 2013 oblikovala poznano slovensko skulpturo Dečka miru, simbol miru, ki ga je leto pozneje prejel papež Frančišek v Vatikanu, simbolično, z željo naj njegov pontifikat zaznamuje prizadevanje za mir na svetu. Omenjena keramična skulptura Dečka miru se nahaja v Vatikanskem muzeju. Istega leta je bila postavljena še bronasta izvedba Dečka miru z namenom sprave slovenskega naroda in stoji ob vhodu v NOB park na Trnovem pri Gorici. Oba projekta sta potekala v sklopu delovanja Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Patricija Rijavec Simonič je tudi avtorica obsežnega sakralnega cikla slikarskih del.

Patricija R. Simonič pa ustvarja tudi obsežen slikarski opus z naslovom Ona, v katerem razkriva reminiscence in hkrati intimen odnos do tradicionalnih-zgodovinskih arhetipov ženske figure. Njeno podobo obnavlja na prefinjen, minuciozen način, s premišljeno pozicioniranimi in finimi potezami čopiča. Prepoznavni formi, ki predstavlja poklon klasični lepoti, pa daje tudi kanček misterioznosti. Motivni izbranki zaupa svoja razmišljanja, svoje poglede, čutenja in osebno sporočilnost. Z obraznimi potezami, ki so natančno izslikane in jasne, odpira pogled v globino ženskih likov. Pri upodobitvah sta fascinantni tako oblikovna kot barvna dovršenost, še posebej pa preseneča izjemna plastičnost. Ustvarjalna prizadevanja za dosego lepotnega ideala avtorica bogati s svojstvenim barvnim občutjem. To temelji na monokromni, omejeni barvni paleti, na modrih ali pa rjavih barvah. Modro avtorica povezuje z neskončnostjo, hrepenenjem in božanskostjo. Modra barva je najgloblja, nesnovna in najčistejša ter vodi v duhovna občutja. Z rjavimi odtenki ponazarja zemeljsko plat ženske. Tako One skozi barvno ovrednotenje živijo med zemljo in nebom, v vlogah žensk. So realna in hkrati simbolna figura, ki predstavlja harmonično celoto, zajeto v likovnem in vsebinskem bistvu, v specifiki in popolnosti. One Patricije Simonič so obdarjene z nežno in čutno senzibilnostjo. Avtorica jim daje močno slikarsko identiteto, s katero si prizadeva doseči popolno istovetnost ideje in podobe.

Likovna kritičarka: Anamarija Stibilj Šajn

 

PIETRO ORSINI se je rodil leta 1947 v Riminiju. Je slikar samouk, ki se je na začetku svoje umetniške poti udeleževal mnogih razstav, kjer je prejemal pozitivne kritike, tako laične kakor tudi strokovne javnosti. Od leta 1989 dalje pripravlja ekskluzivne razstave po Italiji in Evropi. Slikar je v letih od 2000 do 2005 pripravil serijo desetih likovnih razstav po različnih mestih v ZDA. Razstavljal je tudi v Franciji in v Sloveniji. Vsako leto v mesecu septembru razstavlja v palači Pasi na tradicionalnem prazniku mesta Bagnacavallo. Preteklo leto sta bili dve njegovi deli izbrani in podarjeni guvernerki Kanade gospe Juliji Payette. Orsinijeva dela predstavljajo avtorjeve poglede na pokrajino, zvonaste strehe, trge, različne arkade, definirajo jih pejsaži obogateni z različnimi barvnimi odtenki. Nebo je vedno drugačno, nerealno, globoko, z osebno barvno noto. Stavbe se približujejo druga drugi v različnih perspektivah ali pa so stisnjene v dolinah. V nekaterih momentih se zdijo kot da so potopljene v cvetoče podeželje. Za Orsinijeva dela so značilne intenzivne barve, ki prehajajo v mehke nežne odtenke in prinašajo občutek spokojnosti in notranjega miru. Orsinijevo umetnost definirajo krajine njegovega rojstnega kraja, ki ga slikar pozicionira v različna estetsko ovrednotena, morda že imaginarna okolja. Osebno doživljanje umetnosti in barve združuje v avtentičen slog slikanja domače pokrajine. Njegova dela tako temeljijo na kontaminaciji naivne umetnosti, od metafizičnosti do impresionizma. Orsinijevo nesporno umetniško mojstrstvo ga dela cenjenega doma in v tujini.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine