4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Razstava kiparke Katjuše Rojac »Modigliani in Anna«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 28. oktobra se bo  ob 18. uri v Ruskem domu (Ciril Metodov trg 1, Ljubljana) otvorila razstava kiparke Katjuše Rojac. Razstava bo odprta za ogled do 28. novembra.

Avtorico bo na odprtju razstave predstavil univ. dipl. v umetnosti in zgodovinar Boštjan Viler. Razstava z naslovom »Modigliani in Anna« je posvečena njuni ljubezni, ki je rodila mnoga umetniška dela.

Kiparka Katjuša Rojac se je rodila v Kopru. Po izobrazbi je novinarka. Likovno se je najprej izobraževala pri keramičarki in pedagoginji Maji Remic, leta 2000 se je vključila v Kiparski atelje akademskega kiparja Boštjana Novaka, pozneje pa je obiskala še kiparsko šolo akademske kiparke Dragice Čadež. Dvajset let je vodila Umetnostno galerijo Loterije Slovenije v Ljubljani, sedaj je strokovna sodelavka v Galeriji 22.

Cikel »Modiglianke« ustvarja že dve desetletji in obsega devetdeset skulptur iz poslikane žgane gline. V to predstavo je vključila ljubezensko zgodbo Amedea Modiglianija z rusko pesmico Ano Ahmatovo. Iz nje se je rodilo več kot deset portretov lepe Ane, ki jih je s strastjo naslikal veliki Modigliani.

Svoja kiparska dela je Katjuša Rojac predstavila na mnogih skupinskih razstavah po Sloveniji in na Češkem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine