-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Razstava kiparke Katjuše Rojac »Modigliani in Anna«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 28. oktobra se bo  ob 18. uri v Ruskem domu (Ciril Metodov trg 1, Ljubljana) otvorila razstava kiparke Katjuše Rojac. Razstava bo odprta za ogled do 28. novembra.

Avtorico bo na odprtju razstave predstavil univ. dipl. v umetnosti in zgodovinar Boštjan Viler. Razstava z naslovom »Modigliani in Anna« je posvečena njuni ljubezni, ki je rodila mnoga umetniška dela.

Kiparka Katjuša Rojac se je rodila v Kopru. Po izobrazbi je novinarka. Likovno se je najprej izobraževala pri keramičarki in pedagoginji Maji Remic, leta 2000 se je vključila v Kiparski atelje akademskega kiparja Boštjana Novaka, pozneje pa je obiskala še kiparsko šolo akademske kiparke Dragice Čadež. Dvajset let je vodila Umetnostno galerijo Loterije Slovenije v Ljubljani, sedaj je strokovna sodelavka v Galeriji 22.

Cikel »Modiglianke« ustvarja že dve desetletji in obsega devetdeset skulptur iz poslikane žgane gline. V to predstavo je vključila ljubezensko zgodbo Amedea Modiglianija z rusko pesmico Ano Ahmatovo. Iz nje se je rodilo več kot deset portretov lepe Ane, ki jih je s strastjo naslikal veliki Modigliani.

Svoja kiparska dela je Katjuša Rojac predstavila na mnogih skupinskih razstavah po Sloveniji in na Češkem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine