5.6 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Razstava “Kartografski zakladi slovenskega ozemlja”

Piše: Jože Jan

V Narodni in univerzitetni knjižnici je odprta razstava zemljevidov »Kartografski zakladi slovenskega ozemlja«. Na razstavi so kronološko  predstavljeni pomembnejši zgodovinski zemljevidi slovenskega ozemlja od prvih znanih samostojnih prikazov v 16. stoletju vse do znanega »Zemljovida slovenskih dežel in pokrajin« Petra Kozlerja iz leta 1853.

Ozemlje današnje Slovenije so prikazovali že najstarejši evropski zemljevidi, a je bilo območje prikazano dokaj površno. To se je spremenilo v 17. stoletju, ko so domači in tuji raziskovalci izmerili in prikazali posamezne dele slovenskih dežel. Z narodnim preporodom v drugi polovici 19. stoletja so nastali prvi zemljevidi slovenskega etičnega ozemlja.

Razstava želi izpostaviti pomen kartografske kulturne dediščine oziroma zemljevida kot stičišča umetnosti, znanosti in tehnike ter odseva vojaških, političnih, ekonomskih, kulturnih, verskih in družbenih vzorcev. Obenem želi izreči priznanje izjemnemu delu kartografov.

Razstava je nastala v sodelovanju dveh ustanov, Geografskega inštituta Antona Melika  ZRC SAZU oziroma njegovega Zemljepisnega muzeja in Narodne in univerzitetne knjižnice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine