6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Razstava Geoffrey James: Družabni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani

Piše: C. R. 

James Priznani kanadski fotograf Geoffrey James zasleduje zapuščino Jožeta Plečnika in njegovo preobrazbo Ljubljane v totalno umetniško delo. Pri tem izpostavlja družbene in čutne vidike, ki so se le redko znašli v arhitekturni fotografiji Plečnikovega dela.

Njegove fotografije, posnete z ročno kamero v različnih obdobjih dneva in leta, raziskujejo kompleksnost Plečnikovih urbanih prostorov ter zajemajo njihovo intimnost in družbene procese. Jože Plečnik (1875–1957), rojen v Ljubljani, je študiral pri Ottu Wagnerju na Dunaju, kjer je pustil pečat v stavbah, kot sta Zacherlhaus (1905) in HeiligGeist-Kirche (1913) ter bil tudi član secesije, je eden najvidnejših evropskih arhitektov 20. stoletja. V medvojnem obdobju je po vrnitvi z Dunaja in Prage korenito spremenil urbano identiteto Ljubljane. Medtem so njegovi projekti za Ljubljano uvrščeni na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Fotograf Geoffrey James se s to razstavo posveča družabnim prostorom Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Plečnik je ustvaril značilno mestno pokrajino z vrsto javnih prostorov in prometnic, ki skozi spomenike, stopnice, dvignjene klopi, stebre in druge prostorske oznake vstopajo v vznemirljiv dialog z zgodovinskim inventarjem in novo zasajenimi drevesi. Fotografije prikazujejo tako intimnost, skromnost in strogost Plečnikovega zasebnega ateljeja kot razkošnost in monumentalnost njegovih javnih prostorov. Plečnik je s skrbnim povezovanjem postopoma ustvaril novo vizualno in prostorsko identiteto mesta ter ustvaril tisto vabljivo vzdušje, ki ga je tako cenil v sredozemskih mestih. Že desetletja se Geoffrey James ukvarja z “umetno ustvarjenimi pokrajinami in mestnimi pokrajinami”. Njegovo delo je bilo med drugim prikazano v MOMA New York, Kanadskem centru za arhitekturo in Kraljevem inštitutu britanskih arhitektov v Londonu. Skupaj z arhitekturnim zgodovinarjem Indro Kagis McEwen pripravlja knjigo o Jožetu Plečniku. Kustosinja: Tina Gregoric, profesorica, Inštitut za arhitekturo in oblikovanje, Dunajska tehnološka univerza V sodelovanju s SKICO (Slovenski kulturno informacijski center) in TU Dunaj

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine