4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Puccinijeva “Madame Butterfly” v SNG Maribor

Piše: Jože Jan

V petek, 4. februarja ob 19.30 bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstava opere Madama Butterfly.

Giacomo Puccini je bil ob ogledu dramske uprizoritve »Madame Butterfly: a tragedy of Japan« ameriškega pisatelja Davida Belasca tako pretresen, da se je v hipu odločil za uglasbitev te tragične zgodbe o ljubezni prevarane Japonke.

Prvo izvedbo Madama Butterfly je Puccini zaupal milanski Scali, kjer so v premierni zasedbi nastopali najboljši pevci, zato je Puccini bil prepričan, da bo žel velik uspeh. Zgodilo pa se je ravno nasprotno: na krstni predstavitvi 17. februarja 1904 ga je občinstvo izžvižgalo. Kritiki so mu očitali neizvirnost in plagiatorstvo. Puccini je vztrajal, malo predelal opero in že čez nekaj mesecev je uprizoritev v Brescii požela izjemen uspeh. Leto pozneje so Madama Butterfly uprizorili v londonskem Covent Gardnu, Parizu in Berlinu. V Ljubljani je Madama Butterfly bila predstavljena že leta 1908.

Giacomo Puccini je razvil nov operni slog, imenovan verizem, s čimer je ponesel italijansko opero v 20. stoletje, zato ga označujejo za Verdijevega naslednika. Več njegovih oper je del standardnega repertoarja opernih hiš še danes. Poleg Madama Butterfly je Puccini zložil tudi opere Manon Lescault, La Bohéme, Tosca in Turandot.

Predstava Madama Butterfly, v režiji Pier-Francesca Maestrinija, se bo ponovila v nedeljo, 6. februarja ob 17.00 uri.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine