8.8 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Sledovi živali in pesem ptic

Ne veste točno, katere ptice obiskujejo vaš vrt in ptičjo hišico, ki ste jo morda postavili? Bi radi po petju spoznali ptico, še preden jo uspete z očmi najti skrito kje med vejicami drevesa? Ne veste točno, katera ptica je taščica in katera ščinkavec?

Ali pa bi preprosto radi svojim otrokom podarili knjigo zvočnico, ki oddaja glasove ptičjih vrst, ki živijo pri nas, za razliko od tistih, ki jih je povsod vse polno in predstavljajo morda dinozavre ali afriške živali? Potem je vodnik – zvočnica Ptičja pesem (Učila 2018) zelo dobrodošel; saj omogoča, da se s pomočjo vida in zvoka naučite prepoznavati ptice, ki živijo v vaši okolici, odkrijte, kje jih je mogoče najti in kako se vedejo. S pomočjo podrobnih fotografij in desetih zvokov si boste nabrusili sposobnost prepoznavanja, čeprav imajo ptice nemara še nekoliko širši spekter oglašanja, kot je predstavljen v knjigi. Ta bo vsekakor pomagala tako vnetim začetnikom, tudi izkušenim opazovalcem., zagotovo pa bo razveselila otroke. Navdušeni ljubitelji evropske favne pa zagotovo pričakujejo izid še kakšne podobne zvočnice, ki bi predstavila še več evropskih ali ,če hočete slovenskih, ptičjih vrst ali pa takšne s pomočjo katere bi se naučili prepoznavati oglašanje gozdnih živali, kot so srnjak, jelen, lisica, medved, šakal, volk… ali morda celo žuželk. Vodnik je prevod iz angleščine.

V vsakem letnem času

Zato pa je tu še en priporočnik za ljubitelje živali, ki radi poiščejo tudi njihove sledove: Živalski sledovi v naravni velikosti (Narava 2019), ki je praktični vodnik za vse, ki bi želeli o skrivnostnem življenju naših divjih živali izvedeti več. Vemo, da se, ko se posameznik sprehodi po naravi, živali večinoma poskrijejo. A pozoren opazovalec bo njihove sledove odkril vsepovsod, v vsakem letnem času, vedeti mora le, kje in kako iskati. Z njihovo pomočjo bo izvedel veliko o prisotnosti in obnašanju živali, ki jih je pustila za seboj. V tem vodniku so prikazani sledovi živali v naravni velikosti. V njem najdete: sledove 65 živalskih vrst, ki jih lahko srečamo na poljih, travnikih in v gozdovih, dodatne informacije: portreti živali in opisi njihovega naravnega okolja ter dodatne informacije o živalih in njihove značilnosti. Na koncu je še dodatek, v katerem najdemo fotografije izbljuvkov, iztrebkov, sledov hranjenja in poškodb na drevesih, ki jih povzroča jelenjad. Vodnik je prevod dela Francka Hackerja, biologa in fotografa narave.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine