7.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik obelodanil naravnost škandalozno oblikovanje izkrivljene resničnosti na RTVS!

Avtor: Nova24TV.si

“Pripenjam včerajšnji prispevek o izbrisanih iz Odmevov. Tisti, ki vas NE zanima, kar sem povedal, lahko preberete tekst. Če koga zanima, kar sem povedal, bo moral pogledati posnetek. Ker sem očitno mlatil prazno slamo,” je v petek, 15. januarja 2021 na Facebooku zapisal psiholog doc. dr. Kristjan Musek Lešnik s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije z Univerze na Primorskem v odziv na članek, ki so ga objavili na spletni strani RTV Slovenija o njegovem gostovanju v Odmevih.

V Odmevih sta poleg Musek Lešnika na temo stanja epidemije spregovorila še strokovni direktor mariborskega UKC-ja Vojko Flis in imunolog ter virolog Alojz Ihan, glavno besedo v prispevku pa je iz ideoloških razlogov imel antropolog Rajko Muršič, ki je ugotovil, da je sedanji val epidemije posledica spomladanskega preleta letal, v samih Odmevih ni gostoval, temveč je bil zgolj vključen v enega od uvodnih prispevkov. V nadaljevanju objavljamo celoten odziv Musek Lešnika, ki je bil objavljen tako na Facebooku kot Twitterju:

Pranje možganov na RTV Slovenija

Takole gre evolucija ene zgodbe: Včeraj smo bili v Odmeve povabljeni dr. Alojz Ihan, dr. Vojko Flis in jaz, da komentiramo epidemiološko sliko. Vsak z zornega kota svoje stroke … Eno uro po odmevih se je pojavil prispevek na MMC RTVS, v katerem je glavno vlogo dobil dr. Muršič, ki je med drugim ugotovil, da je sedanji val epidemije posledica spomladanskega preleta letal (?!?).

Da se razumemo: motijo me mnogi tviti predsednika vlade, vojna z mediji in podcenjujoče komuniciranje v času epidemije … ampak si ne morem kaj, da jih ne bi po svoje razumel. Po takšnih prigodah kot je včerajšnje/današnja vse bolj.

Tudi mene moti, da smo po tistem, ko smo žrtvovali velik dol normalnega življenja, namesto zahvale s strani oblasti deležni opozarjanja, da smo za širjenje epidemije krivi ljudje. Se pa po včerajšnji epizodi še toliko bolj sprašujem, ali so to res besede in stališča govorcev vlade, ali pa iz konteksta vzeti drobci iz katerih mediji ustvarjajo sliko realnosti. Ker mediji imajo to moč.

Neprijetno je opazovati sistematično pranje možganov, v katerem mediji namesto poročevalcev prevzemajo vlogo oblikovalcev izkrivljene resničnosti, v kateri s selektivnim izbiranjem informacij preprečujejo kritično razumevanje dogodkov okrog nas, je hudo. Za nekaj piškotkov … in ob popolnem ignoriranju odgovornosti za posledice takšnega početja na družbo. Kot da so že pozabljene zgodbe iz zgodovine prejšnjega stoletja, ki bi morale glasno opozarjati, kam vodi, ko si ena skupina pridobi monopol nad njimi in se loti manipuliranja z informacijami.

Ko je ocena, da je epidemiloška slika v državi povezana s preletom (se strinjam, da nepotrebnim) letal, deležna ovacij; poskusi strokovne razlage stanja pa skomigov, pljunkov ali izbrisa, lahko ocenim samo, da smo vsi skupaj v riti. In da bo še kar nekaj časa temno.

Vir: Facebook

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine