5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Prvi koncert IX. Grajskih harmonij: Marko Hatlak in Eva Dolinšek

V četrtek, 30. januarja 2020, ob 20. uri, se nadaljuje cikel komorne in solistične glasbe Grajske harmonije, ki ga že devetič zapored organiziramo skupaj z Goriškim muzejem v dvorani renesančnega Gradu Kromberk. Na prvem letošnjem koncertu bo nastopil drzen in inovativen duo, ki ga sestavljata harmonikar Marko Hatlak in čembalistka Eva Dolinšek. Glasbenika bosta poustvarila dela Krebsa, Bacha, Mozarta, Scarlattija, Balbastra in Stravinskija. Na programu bo tokrat tudi avtorska skladba  Marka Hatlaka.

Prvi koncert IX. sezone komornega in solističnega cikla Grajskih harmonij bo v znamenju drznega in inovativnega dua, ki ga sestavljata Marko Hatlak na klasični harmoniki in Eva Dolinšek na čembalu. Harmonikar Marko Hatlak, ki ga je nemški časopis Berliner Morgenpost opisal kot ljubljenca občinstva, se na tujih in domačih koncertnih odrih pojavlja od leta 2000 in kot solist ali član različnih zasedb poustvarja glasbo od baroka, klasike, tanga, etna vse do sodobnih ritmov popa, funka, latina in rocka. Eva Dolinšek je občutljiva in doumljiva interpretka, ki oživlja in raziskuje staro glasbo. Na koncertnih odrih se predstavlja kot solistka in komorna glasbenica v različnih instrumentalnih sestavih. 

Za tokratni koncert sta glasbenika pripravila zanimiv programski izbor, ki prinaša preplet klasične in sodobne glasbe na instrumentih, ki sta zgodovinsko in akustično v skoraj nasprotnih si tokovih. Razcvet čembala je bil v baročnem obdobju, sodobna harmonika pa je šele v zadnjih desetletjih postala prepoznavna kot klasični solo instrument. Danes sta oba enako živa in ravno njuna zvočna raznolikost daje možnost za edinstveno glasbeno doživetje. Ne zamudite ga!

PROGRAM:

Johann Ludwig Krebs (1713-1780):

Koncert za dva čembala v a-molu, WV 840

Allegro-Affettuoso-Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Angleška suita v d-molu, št.6, BWV 811

Prelude-

Allemande-

Courante-

Sarabande-

Double-Gavotte I-

Gavotte II (Musette)-

Gigue

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):

Adagio und Allegro für ein Orgelwerk in einer Uhr, KV 594

Domenico Scarlatti (1685-1757):

Sonata v c-molu, K115

Claude-Bénigne Balbastre (1724-1799):

Pièces de clavecin, Premier Livre (1759)

La De Caze: Overture fiérment et marqué

La D’ Héricourt: noblement, sans lenteur

La Boullongne: fiérment et marqué

La Berville: Gavotte gracieusement

La Lugeac: Giga allegro

La Suzanne: noblement et animé

Marko Hatlak (1980*):

Harmagong

Igor Stravinski (1882-1971):

Tango 1940

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine