15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture

Piše: L.K.

V četrtek, 20. januarja 2022, bo Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) na osrednji letni prireditvi podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Prireditev, ki jo bo gostil Klub Cankarjevega doma v Ljubljani, se bo začela ob 18. uri.

Poleg zlate plakete za življenjsko delo, ki jo bo prejela kiparka Dragica Čadež Lapajne, bodo podelili še štiri srebrne plakete. Prejeli jih bodo Marina Cernetig, predana kulturnica, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in slovenskega jezika v Benečiji, Radovan Čok, vsestranski filmski ustvarjalec – subtilni raziskovalec svetlobe in scenske osvetlitve, Franjo Murko, vsestranski kulturni ustvarjalec in organizator, še posebej zavezan glasbi in petju, in Lučka Maria Peterlin, avtorica gledaliških in radijskih besedil, kulturna organizatorka, pedagoginja in gledališka mentorica v slovenski skupnosti v Italiji. Za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe pa bodo Jasni Žitnik Remec podelili zlati znak.  

 Neomajno vztrajanje je vrednota

 Damjan Damjanovič, direktor JSKD, je ob tem zapisal: »V časih, ki jih vsi skupaj doživljamo kot občo neprijetnost – zaradi vsem znanih epidemioloških nevšečnosti, ki zadnje čase dodobra otežujejo siceršnjo bogato ustvarjalnost slovenskih ljubiteljskih ustvarjalk in ustvarjalcev  – prav v navedenih časih je neomajno vztrajanje v ljubezni do ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja, vsem nevšečnostim navkljub, še prav posebna vrednota, vsekakor vredna pozornosti obče javnosti, kakor tudi vseh tistih, ki smo pristojni, da skušamo permanentno zagotavljati kar najboljše okolje za kulturno ljubiteljsko ustvarjanje.«

 Priznanja za največje dosežke

 Za priznanja se je potegovalo 40 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik dr. Tomaž Simetinger ter člani mag. Marko Rupelmag. Marijana KolenkoAndreja Koblar Perko in dr. Inge BreznikJSKD priznanja ljubiteljskim kulturnikom podeljuje že več kot dvajset let. Zlata plaketa je priznanje za življenjsko delo in je najvišje odličje, ki ga JSKD podeli za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju, srebrne plakete pa so priznanja za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljske kulture. Od leta 2011 sklad podeljuje tudi zlate znake za odmevne dosežke mlajših ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine