1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Prezrta slovenska pisateljica Gelč Jontes je dala besedo ženskam z obrobja

Piše: C.R.

Včeraj so v Slovenski matici v Ljubljani predstavili življenje in delo prezrte pisateljice iz prve polovice 20. stoletja, Gelč Jontes, ki velja za presenetljivo odkritje na slovenski literarni sceni.

V ospredju dogodka, na katerem so pod spretnim vodstvom novinarke Klare Širovnik o pisateljici razpravljale literarna zgodovinarka dr. Katja Mihurko Poniž, zgodovinarka dr. Irena Selišnik in urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc, je bila zbirka kratkih zgodb Sreča na črepinjah, ki je prvič izšla leta 1943, Beletrina pa jo je nedavno izdala v osveženem ponatisu.

S Slovenske matice so še sporočili, da sta se dogodka kot posebna gosta udeležila sorodnika Gelč Jontes, nečakinja dr. Mirta Koželj in vnuk Marjan Mede, ki sta zbranim orisala tudi nekaj osebnih spominov na teto oziroma babico. »Danes bi bil najsrečnejši dan v življenju tete Gelč,« je dejala dr. Koželj in s tem namignila, kako je Gelč bolela zavrnitev literarnih krogov in kako bi bila zagotovo hvaležna, da je končno dobila priznanje in prostor v literaturi, ki si ga brez dvoma zasluži.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine