22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Premiera prvega Dunajskega opernega poletja

Piše: I. S. 

Na Dunaju se obeta nov poletni kulturni vrhunec, ki bo pred veličastno kuliso dvorca Belvedere privabil predvsem ljubitelje opere. Festival Dunajsko operno poletje bo letos med 1. in 20. julijem potekal v premierni izvedbi, organizatorji pa bodo poskrbeli, da bo dostopen čim širšemu občinstvu.

Dunaj se poleti prelevi v pravo oazo kulturnih dogodkov na prostem. Obiskovalci, ki se v prihajajočih tednih odpravljajo k našim severnim sosedom, bodo lahko uživali v filmskih predstavah pod zvezdami, gledaliških in glasbenih uličnih festivalih, kabaretu in marsičem drugem. Letos bo premiero doživel še en festival, ki bo nagovoril predvsem ljubitelje klasične glasbe.

Park Belvedere bo letos gostil prvo Dunajsko operno poletje. Med 1. in 20. julijem se bo zvrstilo deset predstav Mozartove mojstrovine Don Giovanni. Opero bodo izvedli v izvirni italijanščini z dodatnimi dialogi v nemščini, s čimer jo želijo približati širšemu občinstvu. Festival se bo odvijal pod pokroviteljstvom dunajskega župana Michaela Ludwiga in umetniškim vodstvom intendanta Jojija Hattorija. Namen festivala je ohranjati živost kulturne metropole tudi v poletnih mesecih, ko je večina gledališč in opernih hiš zaprtih. »Načrtujemo festival, ki bo osvojil srca tako dunajskih kot tudi mednarodnih obiskovalcev, saj bomo skušali Mozartovo najsijajnejšo opero predstaviti brez pretiranega avantgardizma,« je povedal Hattori.

Festival ni pomemben zgolj za mestni kulturni program, temveč tudi za lokalne umetnike, ki se od pandemije soočajo z upadom števila kulturnih prireditev. Festival bo letno zaposlil približno 100 umetnikov, pri čemer bo poseben poudarek na podpori mladih pevskih talentov na začetku njihove poklicne poti.

Organizatorji želijo dostop omogočiti vsem, zato bo za vsak večer na voljo tudi 100 brezplačnih vstopnic, namenjenih socialno šibkejšim, lastnikom kartice projekta »Lačni umetnosti in kulture«. Da bi tudi mlajše generacije navdušili nad opero, bodo šolskim razredom odprli vrata do uradnih vaj, kjer se bodo mladi pogledali v zakulisje produkcije. Na Dunaju načrtujejo tudi odprtje posebne operne hiše za otroke in mladostnike. Podružnica Dunajske državne opere bo svoja vrata odprla 6. decembra.

Spletna stran Dunajskega opernega poletja (v angleščini)

Več o projektu lačni umetnosti in kulture (v slovenščini)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine