7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Premiera opere »Faust« v ljubljanski Operi

Piše: Jože Jan

V četrtek, 17. marca ob 19.30 bo v Slovenskem narodnem gledališču Opera in Balet Ljubljana premiera opere »Faust« francoskega skladatelja Charlesa Gounoda.

Opera v štirih dejanjih »Faust« je bila prvič uprizorjena leta 1859 v pariškem gledališču Theatre lyrique in imela velik uspeh, saj je že v prvi sezoni doživela 67 ponovitev. Deset klet kasneje je Gounod govorjene dialoge uglasbil in v pariški Veliki operi požel še večje odobravanje. S svojo opero je Gounod vplival na Masseneta, Bizeta in Francka.

»Faust« velja za eno najbolj slikovitih romantičnih del iz svetovne operne literature.  Legenda o doktorju Faustu, ki je prodal dušo hudiču, da bi si vsaj za kratek čas pridobil vse zaklade, moči in užitke sveta, je kmalu po svoji prvi literarni obdelavi konec 16. stoletja dobila mitsko razsežnost. Legenda je našla odmev med literati, pesniki, dramatiki ter skladatelji. Snov za opero je Gounod povzel po prvem delu Goethejeve pesnitve Faust.

Charles Gounod (1818-1893) se je pri osemnajstih letih vpisal na pariški glasbeni konservatorij, kjer je študiral kompozicijo. Najprej se je osredotočil na glasbo 16. stoletja. S Slovesno mašo, ki je znana tudi pod imenom Maša svete Cecilije je začel pridobivati svetovni ugled. Leta je skomponiral svojo prvo opero Sappho, najbolj poznan pa je po svojih operah Faust in Romeo in Julija.

Med letoma 1870 in 1874 je Gounod živel v Angliji, kjer je deloval kot dirigent današnje Kraljevske zborovske družbe (Royal Choral Society). V tem obdobju je napisal skoraj dvesto skladb, predvsem maš in oratorijev. Do smrti je komponiral pretežno cerkveno glasbo, od katere ja najbolj poznana Ave Marija.

Ponovitev opere »Faust« bo v ljubljanski Operi še 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25. in 26. marca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine